Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri A.Ş. (KoçSavunma), Smartium Clean adlı deniz ve göl yüzeylerindeki çöpleri temizleyen insansız su üstü temizleme robotu geliştirdi.
Kimyasal, tarımsal ya da evsel atıkların denizlere dökülmesi ve karışması ile deniz yüzeylerinde oluşan deniz kirliliği her geçen gün artmakta. Deniz ekosistemine zarar veren bu kirlilik; hem insan sağlığı için tehlike oluşturuyor hem de deniz canlılarına zarar veriyor. Deniz ve göllerimizde yaşayan canlı türlerinin giderek azalması ve atıkların denizleri istila etmesi; çevre sorununun önlenemez boyutlara ulaşmasına yol açıyor.
Deniz ve göllerdeki kirliliği önlemek için adım atan ve denizlerdeki yabancı maddelerin kolayca temizlenmesini hedefleyen KoçSavunma, 2021’den beri yürüttüğü çalışmalar sonunda su üstü temizleme robotu geliştirdi. Smartium Clean adlı robottan bugüne kadar 10 adet üretildi; 2022’nin Nisan ayından itibarense deniz temizliğinde kullanılmaya başlandı.
Yaklaşık bir metreye bir metre boyunda olan Smartium Clean, kataraman yapıda ve denizde giden insansız bir araç olma özelliğine sahip. Üzerinde yer alan kamera sayesinde hem uzaktan hareket ettirilebiliyor hem de otonom olarak tanımlanmış bölgeler temizleniyor.
Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri A.Ş. İş Geliştirme ve Kurumsal Sürdürülebilirlik Birim Yöneticisi Berker Emre Tok, “Mikroplastikler, pet şişelerin, diğer plastiklerin parçalanması ve daha da küçük parçalara ayrılmasıyla çok büyük problemlere neden oluyor. Balıklarımızın içine giriyor. Biz de onları tüketiyoruz. Bu oluşumu başlangıcında halledebilmek çok önemli. Dolayısıyla biz daha plastikler mikro seviyesine gelmeden önce ilk aşamada toplamayı hedefliyoruz ama öte yandan bazı belediyelerimizden özellikle mikroplastik toplama ile ilgili de talepler gelmeye başladı. Biz de ağırlıkları çok küçük özel fileler geliştirmeye başladık. Bu anlamda hem plastikleri hem mikroplastikleri toplamak açısından faydalı bir araç.” sözleriyle insansız su üstü temizleme robotunun önemini vurguladı.
Su yüzeyindeki atıkları toplayan ve temizleyen robot, deniz suyu tahlili gibi farklı amaçlarla da kullanılabiliyor. Aynı zamanda robot, deniz temizliğinden sorumlu kurum ve kuruluşların operasyon süreçlerini hızlandırırken temizlik maliyetini de önemli ölçüde azaltıyor.