İngiltere’deki bir firma, insan atıklarını kullanarak yeni bir jet yakıtı türü oluşturdu. Şirket, geliştirdikleri yakıtın, standart jet yakıtına göre yüzde 90 daha düşük bir karbon ayak izine sahip olduğunu iddia ediyor.
İngiltere merkezli Firefly Green Fuels, fosil yakıt içermeyen ve insan atıklarından üretilen bir jet yakıtı türü geliştirdi. Şirket, geliştirdikleri yakıtın havacılıkta yaygın olarak kullanılan standart yakıta göre yüzde 90 daha düşük bir karbon ayak izine sahip olduğunu doğrulamak için Cranfield Üniversitesi’ndeki uzmanlarla işbirliği yaptı. Bağımsız denetleyiciler tarafından yapılan testler, Firefly Green Fuels’in geliştirdiği yakıtın standart A1 jet yakıtıyla neredeyse aynı kalitede olduğunu onayladı.
Şirket, sürdürülebilir havacılık yakıtını geliştirmeye devam etmek amacıyla 2021 yılında Birleşik Krallık Ulaştırma Bakanlığı’ndan 2 milyon pound hibe aldı. Firefly Green Fuels, henüz ticari olarak satışa sunulmamış olmasına rağmen, küresel pazarlara yakıtını sunma hedefinde ilerlediğini ve ilk ticari tesisini 5 yıl içinde faaliyete geçireceğini belirtiyor. Şirket, 2028’den itibaren düşük maliyetli havayolu şirketi Wizz Air ile bir ortaklık kurarak yakıt tedarikini sağlamayı planlıyor.
10 Kat Daha Az Karbon Salınımı Yapıyor
Firma, şu anda atıkları Birleşik Krallık’taki su şirketlerinden temin ediyor ve hidrotermal sıvılaştırma adı verilen bir işlemle rafine edilmiş kanalizasyonu, sıvı atığı çamur veya ham petrole dönüştürüyor. Bu süreç sonucunda ortaya çıkan katı yan ürünler, mahsul gübresine dönüştürülebilmektedir. Şirket, tüm bu işlemlerin megajoule başına 7,97 gram karbondioksit (gCO²e/MJ) karbon yoğunluğuna sahip olduğunu belirtiyor. Karşılaştırma yapacak olursak, jet yakıtının karbon yoğunluğu 85 ila 95 gCO²e/MJ arasında değişmektedir.
Organik maddenin fosil yakıtlara dönüşmesi milyonlarca yıl sürerken, Firefly’ın çözümü bu süreyi birkaç gün içine indirerek yakıt üretmeyi mümkün kılıyor. Önemli bir avantajı da insan atıklarının geniş bir kaynak olarak bulunabilir olmasıdır. Sürdürülebilir jet yakıtının mevcut jet yakıtından daha maliyetli olup olmadığı henüz net değil. Şirketle iletişime geçilemediği için yorum yapılamamaktadır. Ancak, şirketin CEO’su James Hygate, insan atıklarının ucuz ve bol miktarda bulunan bir hammadde olduğunu belirtmiştir.
Karbon nötr hedefine ulaşmak için Avrupa ve ABD’deki düzenleyiciler ve liderler belirli hedefler koymuştur. Elektrikli araçlar konusunda ilerleme kaydedilmiş olsa da, ticari uçakların batarya ile çalışan modellerinin gelişimi biraz zaman alabilir. Bu nedenle, çevre dostu jet yakıtı alternatifleri büyük bir öneme sahiptir.