Samsung Electronics ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye iş birliğiyle hayata geçirilen Innovation Campus Programı kapsamında özel bir yapay zekâ sınıfı açıldı ve ilk mezunlarını verdi.
Bu sınıf, toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmeyi ve genç kadınların eleştirel düşünme, problem çözme ve yaratıcı fikirler geliştirme becerilerini artırmayı hedefliyor.
Innovation Campus kapsamında sunulan yapay zekâ eğitimlerine katılan genç kadınlar, makine öğrenimi, doğal dil işleme, sinir ağları ve derin öğrenme gibi konuların yanı sıra Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) perspektifinde keşifsel veri analizi ve sunum becerileri gibi alanlarda da bilgi edindi. Eğitimler sonunda verilen mentörlük desteği ile katılımcılar, topluma fayda sağlamayı amaçlayan projeler geliştirdi.
Ödüllü Projeler
Program sonunda genç kadınlar, yenilikçi projelerini sergileme fırsatı buldu. ‘En Yenilikçi Proje’ ve ‘En İyi Proje’ ödülleri, Ceren Kılıç, Mihriban Özdemir ve Türkan Rişvan tarafından hazırlanan, makine öğrenmesi kullanarak Loggerhead deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarına yönelik ‘Kumul Bitkilerin Loggerhead Deniz Kaplumbağalarına Etkisi’ başlıklı projeye verildi.
Buket Gençaydın ise, nörogörüntüleme verileri üzerinden ADHD (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) tahmini yapabilecek bir makine öğrenimi modeli geliştirdiği ‘ADHD Tahmini’ projesiyle ‘En İyi Teknik Uygulama’ ödülünü kazandı.
‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına En Uygun Proje’ ödülü, Tuğba Melisa Güngör’ün ‘Türkiye’de Sıcaklık Artışı ve Yağış Değişimlerinin Tarımsal Üretime Etkisi’ projesi ile Begüm Nur Okur ve Melisa Erce tarafından hazırlanan ‘Önleyici Bakım’ projesine verildi. Bu projeler, sürdürülebilir kalkınma ve çevresel farkındalık konularında önemli katkılar sundu.
Gülce Berfin Ercan, sokak hayvanlarının refahını artırmayı ve topluma entegrasyonlarını sağlamayı amaçlayan ‘Pati Kurtarma’ projesiyle ‘En Başarılı Sunum’ ödülünü aldı. Selin Ataş ise, derin öğrenme tekniklerini kullanarak cilt benlerini iyi huylu veya kötü huylu (melanom) olarak sınıflandırmak için geliştirdiği ‘Cilt Benleri Sınıflandırma Web Uygulaması’ projesiyle ‘En Uygulanabilir ve Ölçeklenebilir Proje’ ödülüne layık görüldü.
Geleceğe Hazırlık
Innovation Campus Programı, gençlere yapay zekâ, veri bilimi ve SKA’lar konusunda bilgi ve deneyim kazandırmayı amaçlarken, onların yaratıcılıklarını ve üretkenliklerini topluma fayda sağlayacak projelere aktarmalarını desteklemeye devam edecek.