İnci Vakfı, Geri Dönüşüm Atölyesi ile Öğrencilere Çevre Bilinci Kazandırıyor

Cevdet İnci Eğitim Vakfı, çocuklara ve gençlere çevre bilinci ve sürdürülebilirlik farkındalığı kazandırmak amacıyla yürüttüğü faaliyetlerin bir yenisi olarak başlattığı Gezici Kütüphane ile Geri Dönüşüm Atölyesi’nin ilk durağı Karabağlar Uluğbey İlkokulu oldu. Bu kapsamda İzmir Ekonomi Üniversitesi’ndeki gönüllülerle, 3.sınıfa giden 225 öğrenciye çöp ve atık arasındaki farklar anlatıldı ve öğrenciler geri dönüşüm konusunda bilgilendirildi. Sene boyunca devam etmesi planlanan atölyeler ile geri dönüşüm farkındalığı kazandırılan öğrencilerin kendi çevrelerinde atık yönetimi başlatmaları amaçlanıyor.

Hayallerinden heyecan duyan bir toplumda yaşamak amacıyla faaliyetlerini sürdüren Cevdet İnci Eğitim Vakfı, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmayı da sorumluluğu olarak görüyor. Bunun bir parçası olarak çocuklara ve gençlere sürdürülebilirlik farkındalığı kazandırmak için faaliyetler yürütüyor. Bu çalışmaların bir yenisi olarak Vakıf, 2015 yılında kurduğu ve çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın yanı sıra içerisinde çeşitli atölyeler düzenlenmesine imkân veren Gezici Kütüphane’de bu kez Geri Dönüşüm Atölyesi düzenledi. 

Dezavantajlı bölgelerdeki ilkokul seviyesindeki öğrencilere geri dönüşüm konusunda farkındalık kazandırılması amacıyla düzenlenen Geri Dönüşüm Atölyesi’nin ilk durağı Karabağlar Uluğbey İlkokulu oldu. 

İzmir Ekonomi Üniversitesi iş birliğinde gerçekleşen etkinlik kapsamında 11 üniversite gönüllüsü Karabağlar Uluğbey İlkokulu’nun 3.sınıftaki toplam 225 öğrencisine geri dönüşüm konusunda bilgi verdi. Çöp ve atık arasındaki farkın da öğretildiği etkinlik ile çocukların atık yönetimini evlerinde, okul ve kendi çevrelerinde başlatmaları hedefleniyor. 

Bu ilk atölyenin yürütücüsü olan 11 gönüllüden oluşan grup, İzmir Ekonomi Üniversitesi İçmimarlık, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Medya ve İletişim bölümlerinde okuyan ve Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğretim elemanlarının verdiği “Gönüllülük Çalışmaları” dersini alan öğrencilerden oluşuyor. Gezici Kütüphane ile Geri Dönüşüm Atölyesi’nin, 2022-2023 eğitim yılının her 2 döneminde de yeni gönüllüler ve öğrenciler ile devam etmesi planlanıyor. 

Geri Dönüşüm Atölyesi hakkında görüşlerini belirten İnci Vakfı Güç Kaynağı Ece Elbirlik Ürkmez şunları söyledi: “İnci Vakfı olarak sürdürülebilir bir dünya için en önemli adımın özellikle çocuk yaşta kazanılan değerler olduğuna inanıyoruz. Bu sebeple çocuklara ve gençlere bu bilinci kazandıracak projeler hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda oluşturduğumuz Geri Dönüşüm Atölyesi ile ilk aşamada 225 üçüncü sınıf öğrencisi geri dönüşüm konusunda bilgi sahibi oldu. Daha yüzlercesini planlıyoruz. Öğrencilerin de öğrendiklerini kendi çevrelerinde hayata geçirmelerini hedefliyoruz. Bunun yanında atölye yürütücüsü olarak görev alan üniversite gönüllüleri de kendi gelecekleri için sorumluluk almış oluyor. Çalışmadaki iş birliği için İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne, gönüllülük dersinin yürütücü öğretmenlerine ve öğrencilerimize teşekkür ediyoruz. Geri Dönüşüm Atölyesi ile her neslin kendinden sonrakine bilgi aktarımı yapabileceği sürdürülebilir bir model oluşturduğumuza inanıyoruz.” Gezici Kütüphane Anadolu ISUZU, Karabağlar Kaymakamlığı, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Karabağlar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Karabağlar İlçe Halk Kütüphanesi destekleri ile faaliyetlerini sürdürüyor.