İmalat Endeksi Hızını Kaybediyor

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Ağustos ayında 49,0 değerine ulaştı.

İSO Türkiye İmalat PMI anketinin Ağustos ayı sonuçları açıklandı. Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, Temmuz’da 49,9 olan başlık PMI, Ağustos’ta 49,0 olarak gerçekleşti ve üst üste ikinci ay 50,0 eşik değerinin altında kalarak Türk imalat sektöründeki ivme kaybının sürdüğü sinyalini verdi. Endeksin düzeyi, yavaşlamanın ılımlı düzeyde olduğunu gösteriyor.

Yeni Siparişten Caydıran Faktör

Firmalar, Ağustos ayında yeni sipariş alma konusunda zorluk yaşadıklarını ve yeni alınan işlerdeki düşüşün bir önceki anket dönemine göre hızlandığını bildirdiler. Müşterilerin yeni siparişlerden kaçınmasının temel nedeni, güçlü fiyat baskılarıydı. Girdi maliyetlerindeki artış, Temmuz’daki 16 aylık zirvenin hafif altında olmasına rağmen hızla devam etti.

Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybı ve ücretlerdeki artışlar, girdi maliyetlerinin yükselmesinde belirleyici bir rol oynadı. Sonuç olarak, nihai ürün fiyatları enflasyonu yüksek seviyede tuttu. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 30’u, ay içinde satış fiyatlarını artırdığını bildirdi.

Yeni siparişlerdeki yavaşlama, Ağustos ayında imalatçıların üretim hacmini ikinci kez üst üste aylık bazda azaltmalarına neden oldu. Bu yavaşlama, çok hafif olsa da Temmuz ayına göre daha belirgin bir şekilde gerçekleşti.

Satın alma faaliyetleri gerilerken, yeni sipariş akışındaki yavaşlama firmaların hem girdi hem de nihai ürün stoklarını azaltmalarına yol açtı. Görece olumlu bir gelişme, istihdamın üst üste dördüncü ay artması ve bazı firmaların ek çalışan ihtiyacı olduğunu bildirmeye devam etmeleri oldu. Ancak, istihdamdaki genişleme çok sınırlı düzeyde kaldı ve mevcut artış serisinin en düşük oranında kaydedildi.

4 Sektörde Üretim Arttı

İSO Türkiye Sektörel PMI ağustos ayı raporuna göre, izlenen 10 sektörün 4’ü üretimde artış gösterdi. En güçlü büyüme, üst üste üçüncü ay büyüme kaydeden elektrikli ve elektronik ürünleri sektöründe gerçekleşti.

Gıda ürünleri ile makine ve metal ürünleri sektörleri yeniden büyümeye dönerken, üretimdeki en sert yavaşlama giyim ve deri ürünlerinde yaşandı. İzlenen 10 sektörden 4’ünde istihdam arttı, en yüksek istihdam artışı ise son 3 ayda ilk kez büyümeye geçen kara ve deniz taşıtlarında yaşandı. İstihdamdaki en belirgin düşüşler ise giyim ve deri ürünleri ile tekstil sektörlerinde görüldü.

Firmalar, satın alma faaliyetlerine genellikle temkinli yaklaştılar ve yalnızca elektrikli ve elektronik ürünler ile kara ve deniz taşıtları büyüme sinyali verdi. Gıda firmaları girdi alımlarını değiştirmezken, diğer yedi sektörün tamamında satın alma hacmi düşüş gösterdi. Tedarikçilerin teslimat süreleri genellikle uzarken, en belirgin gecikmeler kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri sektöründe yaşandı. Teslimat sürelerindeki en düşük artış ise tekstil ürünlerinde görüldü.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım