Yerel pazar ihtiyaçlarını karşılayacak ve Türkiye imalat sektörünün dışa bağımlılığını azaltacak yerli 5 eksenli CNC kontrol ünitesi çalışmalarında sona gelindi. Savunma Sanayii Başkanlığı ve TÜBİTAK destekleriyle kurulan şirket, özel sektör-üniversite işbirliğiyle üretilen CNC kontrol ünitelerini 2024’ün ilk çeyreğinde piyasaya sürecek.
Temelleri 2019’da atılan CNC kontrol teknolojilerinin yerli imkanlarıyla geliştirilmesine yönelik
projede sona yaklaşıldı. Endüstriyel bilgisayar, servomotor ve sürücüleri kapsayan donanımın yanı sıra yazılımı da tamamen yerli mühendisler tarafından geliştirilen 5 eksenli CNC kontrol ünitelerinin testlerine geçtiğimiz aylarda başlandı. Savunma Sanayii Başkanlığı ve TÜBİTAK destekleriyle kurulan MİLTEKSAN A.Ş.’nin liderliğinde, 9 şirketin ve üniversitelerin katılımıyla yürütülen proje kapsamında üretilen CNC kontrol ünitelerinin, başarılı geçen testlerin ardından, 2024’ün ilk çeyreğinde piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan MİLTEKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Uğur Şimşir,
“2019’da gerçekleştirilen bir çalıştayla başlanan ve 2020’de MİLTEKSAN A.Ş.’nin kurulmasıyla hız
kazanan milli CNC kontrol ünitesi projesinde test aşamasına geçildi ve başarı sağlandı. 3, 4 ve 5
eksen CNC kontrol sistemlerinin testleri, başarılı bir biçimde ticari ürünler üzerinde devam ediyor.
2024’te piyasaya çıkacak ürünlerimiz, milli sanayimizin üretim kapasitesini artıracak” dedi.
Türkiye, bu teknolojiyi üreten 8. ülke olacak
MİLTEKSAN, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından Savunma ve Havacılık Kümelenmesi
(SAHA İstanbul) tarafından 2019’da gerçekleştirilen bir çalıştayı takiben, 2020’de Savunma Sanayii Başkanlığı ve TÜBİTAK destekleriyle, Türkiye için kritik teknolojiler arasında yer alan 5 eksenli CNC kontrol sistemlerinin üretimini teşvik etmek amacıyla Teknopark İstanbul çatısı altında kuruldu. Akım Metal, Usel Makina, Melina Aero, BC Teknik, Pavotek, CNC Sistem, Mobilgi, Koç Holding iştiraki WAT Motor ve yakında zamanda tamamı ASELSAN tarafından satın alınan BİTES ortaklığıyla başlanan projede, Prof. Dr. Yusuf Altıntaş, Ömer Şahin Ganiyusufoğlu, Prof. Dr. Erhan Budak, Dr. Yavuz Mürtezaoğlu, Prof.Dr. Engin Kılıç, Prof. Dr. İsmail Lazoğlu gibi bilim insanları da danışman olarak yer aldı.