Türkiye’de şehirlerin ve sanayinin afetlere daha hazırlıklı ve dirençli hale getirilmesine yönelik çalışmalar yürütmek üzere Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli oluşturuldu.
Türkiye, 6 Şubat’ta merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde, iki depremle sarsıldı. Depremlerin ardından, Türkiye’de şehirlerin afetlere daha hazırlıklı ve dirençli hale getirilmesine yönelik çalışmalar yürütmek üzere Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli oluşturuldu. İlk toplantı mart ayının ilk haftası Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum koordinatörlüğünde gerçekleştirildi.
Kurulun ikinci toplantısında ise ana çalışma gruplarının görev alanları belli oldu. Toplantıda “Destek Hizmetleri ve Sosyal Politikalar”, “Deprem ve Yer Bilimleri”, “Hasar Tespit” “Enkaz ve Atık Yönetimi”, “Şehirleri İnşa ve İhya”, “Kentsel ve Kırsal Dönüşüm”, “Mekânsal Planlama”, “Yeni Yapı Teknolojileri”, “Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Akıllı Şehirler”, “İklim Dostu Yeşil Dönüşüm”, “Kentsel ve Kırsal Altyapı”, “Tarihi ve Kültürel Miras” ve “Kriz Yönetimi ve İletişim” olmak üzere toplam 13 tematik alanda bilim kurulu oluşturuldu.
Oluşturulan 13 kurul, jeolojiden jeofiziğe, şehir bölge planlamadan inşaat mühendisliğine, mimarlıktan tarihe, hukuktan sosyolojiye, iktisattan afet yönetimine kadar birçok alanda uzman bilim insanları ve yetkili kurumların katılımıyla çalışmalarını gerçekleştirecek.
Kurulların temelde 54 görevi bulunuyor. Bu görevler arasında deprem riski analizleri yapmak, acil müdahale planları oluşturmak, afet sonrası yerleşim alanlarının yeniden planlanması gibi konular yer alıyor. Kurullar ayrıca, deprem gibi doğal afetlerin olası etkilerine karşı korunma yöntemleri üzerine araştırmalar yapacak ve öneriler sunacak.
Türkiye’nin yeşil dönüşümüne odaklanacak İklim Dostu Yeşil Dönüşüm Kurulu ise, şehirleri ve sanayiyi deprem riski bulunan bölgelerde iklim dostu hale getirmek için çalışmalar yürütecek. Kurul, doğa ve ekosistem temelli çözümleri kullanarak Türkiye’yi iklim krizine karşı daha dayanıklı hale gelmesini hedefleyecek. Bunun yanı sıra yangınlar, seller ve iklim değişikliğine bağlı olan veya olmayan diğer doğal afetlerin önlenmesine yardımcı olacak stratejiler geliştirecek.
İklim Dostu Yeşil Dönüşüm Kurulu, Türkiye’nin sanayisinde de etkili bir rol oynayacak. Kurul, sanayi yapılarına ve sanayi alanlarına uyarlanacak yeşil dönüşüm politikaları üzerinde çalışacak. Bu sayede, Türkiye sanayisinin de iklim değişikliğine karşı daha dayanıklı hale gelmesi sağlanacak. Kurul, aynı zamanda şehircilik çalışmalarında da aktif bir rol oynayacak. Yeni şehircilik çalışmalarında iklim değişikliğine uyum sağlanması amacıyla, yenilenebilir enerji, temiz enerji, yağmur suyu hasadı, enerji verimliliği gibi doğa ve ekosistem temelli çözümler, mavi-gri-yeşil altyapı yatırımları konularında katkı sunulacak. Bu sayede, iklim değişikliğine karşı daha dayanıklı şehirler ve yaşanabilir bir çevre oluşturulacak.
Kaynak: İstanbul Sanayi Odası.