IKEA, kendi çalışanlarının eski üniformalarını çevre dostu yöntemlerle geri dönüştürerek VÄXELBRUK adlı bir koleksiyon oluşturdu.
Marka, 2020 yılında Avrupa’da yeni personel kıyafetlerini piyasaya sürdüğünde, büyük miktarda atık kıyafetle karşılaştı. Bu atıkların çöpe gitmesi düşünülemezdi. Fakat bu atık kıyafetlere yeniden bir değer kazandırmak için bir çözüm bulunması gerekiyordu. IKEA, sonraki iki yıl boyunca eski kıyafetleri toplamaya devam ederek yüzlerce palet dolusu atık kıyafet biriktirdi. Bu atık yığınları, onları ikincil ham maddelere dönüştürmeyi amaçlayan VÄXELBRUK projesinin doğmasına neden oldu.
İsveççe’de değiştirilebilir kullanım anlamına gelen VÄXELBRUK; perdelerden, şallardan, minder kılıflarından ve çantalardan oluşan 16 tekstil bazlı ürünü içeriyor. Bu ürünler, istenen kalite ve renge ulaşmak için 300 ton atılmış IKEA üniformalarının geri dönüştürülmesiyle elde edilen; kullanılmış PET şişelerin geri dönüştürülmesiyle üretilen polyester ve benzeri diğer malzemelerle harmanlandı. Ayrıca yeni personel üniformalarından defolu olanlar da bu seride kullanılan malzemeler arasında yer alıyor.
IKEA, Çevre Dostu Koleksiyonuyla Dikkat Çekiyor
VÄXELBRUK ürünleri, personel kıyafetlerindeki parlak sarı ve mavi tonlarından vazgeçerek daha pastel tonlardaki sarı ve mavi renkleri tercih ediyor. Kullanılan malzemelerin kökeni dikkatlice gizlenmiş. IKEA, eski üniformaları farklı endüstriyel tekstil atıklarıyla birleştirerek, üniformaların başlangıçtaki canlı renklerini başarıyla değiştirmiş. Markanın iş ve inovasyon dağıtım lideri Luca Clerici, uygulanan yöntemlerin, sarıyı daha yumuşak hale getirip maviyi daha hafif bir tonla sunmada yardımcı olduğunu belirtiyor.
Şirket, bu proje kapsamında; maliyetli ve kaynak yoğun bir süreç olan boyamaya başvurmadan, kumaş tonlarını ince ayarlamak için çeşitli yollar bulmayı başardı. Farklı lifleri atık üniformalarla yaratıcı bir şekilde birleştirerek, istenilen renk efektlerini çevre dostu bir yaklaşımla elde etti.
IKEA’nın Sürdürülebilirlik Müdürü Lena Julle, VÄXELBRUK’un “geri dönüşüm için çalışma yolları” konusundaki çabalarının bir örneği olduğunu belirtiyor. Julle, bu girişimin sadece atık azaltma ile ilgili olmadığını, aynı zamanda tedarik zinciri yönetiminden ürün geliştirmeye ve tasarıma kadar geniş bir yelpazede disiplinler arası öğrenmeyi içerdiğini vurguluyor. Bu bilgilerin şirket genelinde paylaşılacağını belirterek gelecekteki girişimlere ışık tutmayı amaçlıyor.
VÄXELBRUK, Şubat 2024’te piyasaya sürüldüğünde, önceden personelin üzerinde kullanılmış olan kumaşların Avrupa’daki mağazalardaki yerlerine geri dönerek yeni bir yaşama başlamış olacak.