TİM Başkanı Mustafa Gültepe, 2028 yılı için gıda ve tarım ihracatını 50 milyar dolara yükseltmeyi amaçladıklarını ifade ederek, “Bu hedefe yönelik tüm projeksiyonlarımızı ve çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Tarım Kurulu, Giresun’da devam eden fındık hasat mevsimine denk gelen ağustos ayı toplantısını düzenledi. Toplantının açılış konuşmasında, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin 2028 yılı için 400 milyar dolar değerinde mal ve 200 milyar dolar değerinde hizmet ihracatı hedefine vurgu yaptı.
Gültepe, 27 sektörün en yüksek katkıyı sağlamasının hedefe ulaşmak için büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, Türkiye’nin şu anda 27 milyar dolar seviyesinde bulunan gıda ve tarım ürünleri ihracatını 2028’e kadar 50 milyar dolara çıkarmayı amaçladıklarını ifade etti.
“Gıda ve tarım ihracatta en avantajlı sektörler arasında”
Gültepe, gıda ve tarımın ihracat açısından en avantajlı sektörlerden biri olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin bu alanda uzun yıllara dayanan deneyime, çeşitlilik açısından zengin bir ürün yelpazesine, ileri teknolojiye sahip ve yüksek üretim kapasitesine sahip sanayi alt yapısına sahip olduğunu belirtti.
Küresel iklim değişikliği nedeniyle dünyada gıda ve tarımsal ürünlerin öneminin her geçen yıl daha da arttığını anımsatan Gültepe, “Dolayısıyla bu avantajımızı ülkemiz için fırsata dönüştürmek durumundayız. Mevcut tarım alanlarımızı verimli bir şekilde işleyebilir ve kullanabilirsek hem tüketicinin bol, kaliteli ve ucuz gıdaya erişmesini sağlar hem de ihracat yoluyla ülkemize çok daha fazla döviz kazandırabiliriz. 2028’deki 400 milyar dolarlık hedefe ulaşmada gıda ve tarım sektörümüzün çok kritik bir rolü olacağını düşünüyorum. 2022’de yaklaşık 27 milyar dolarlık gıda ve tarım ürünü ihraç ettik. Biz 2028 için gıda ve tarım ihracatımızı 50 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Tüm projeksiyonlarımızı ve çalışmalarımızı bu hedef doğrultusunda yapıyoruz.” şeklinde konuştu.
Gültepe, her sektörün ve bölgenin kendine özgü sorunları ve taleplerinin olduğuna işaret ederek, TİM’in ihracat alanındaki koordinasyon sorumluluğu gereği, üretim bölgelerini zaman zaman ziyaret ettiklerini ve fındık hasat mevsiminin nedeniyle TİM Tarım Kurulu’nu Giresun’da bir araya getirdiklerini paylaştı.
Fındığın Türkiye’nin en önemli tarımsal değerleri arasında yer aldığına işaret eden Gültepe, “Dünyanın toplam fındık üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini gerçekleştiriyoruz. 2022’de 313 bin ton fındık ihracatı karşılığında ülkemize 1 milyar 750 milyon dolar gelir kazandırdık. Ben fındıkta potansiyelin çok daha fazla olduğunu biliyorum. Üretimde verimliği artırabilir ve fındığı işleyerek katma değerli ürün haline getirebilirsek ülkemize çok daha fazla döviz kazandırabiliriz. Bahçelerimizde çiftçilerimizle konuştuk, üretim tesislerinde incelemelerde bulunup, ihracatçılarımızı dinledik. Bizim için çok verimli bir çalışma oldu. Edindiğimiz bilgiler, fındıkla ilgili projelerimizde bize ışık tutacak.” dedi.
“Tarımda ve tarıma dayalı sanayide kaslarımız çok güçlü”
TİM Tarım Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, tarımsal üretimin ve gıdanın global düzeyde stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek, dünya genelinde her şeyin tarım ve gıda etrafında şekillenmeye başladığının altını çizdi.
Mutlu, tarımın cari fazla veren sektörler arasında ilk sırada bulunduğunu ifade ederek, şunları dile getirdi:
“Türkiye olarak tarımsal üretimde ve tarıma dayalı sanayide kaslarımız çok güçlü. Mevcut tarımsal üretim potansiyelimizin yanı sıra müşteri bazlı ve talep odaklı çalışabilme avantajına sahibiz. Bulunduğumuz coğrafya da bize önemli fırsatlar sunuyor. Avrupa başta olmak üzere etrafımızda yüksek alım gücüne sahip büyük bir nüfus var. Bölgede bizim kadar geniş kapasiteli ve ileri teknolojili üretim alt yapısına sahip ülke bulunmuyor. Pandemi ve savaş gibi kriz dönemlerinde coğrafi konumumuzun avantajlarını yaşayarak deneyimledik. Bu avantajlarımızı daha da artırmak için önümüzdeki süreçte dünyada taleplerin ne yönde şekillendiğini iyi gözlemleyerek buna göre üretim yapmalıyız. İhtiyaç halinde ihracata uygun ürünü Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ülkemize getirip işleyip yurt dışına satabilmeliyiz. Böylece ülkemizde cari açığın kapatılmasına çok daha fazla katkı sunabiliriz.”
“Üreticiye doğrudan gelir desteği sisteminde radikal değişiklik yapılmalı”
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Hasan Osman Sabır ise üreticiye doğrudan gelir desteği sisteminde radikal değişiklikler yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Yeni sistemle verilen prim önemli miktarda artırılmalı, prim verilme kriterleri tekrar elden geçirilmeli. Bahçesinde iyi tarım uygulamaları yapanlar ve bahçe birleştirenler öncelenerek prim destekleri artırılmalı. İhracat piyasasında fiyatlar serbest olarak gelişmeli, artan satışlarla beraber yükselen fiyatlar hedeflenmeli.” ifadelerini kullandı.
Sabır, Türkiye’de fındığın yüksek kalitesine ve tesislerin son derece üst düzey standartlarda işleme kapasitesine sahip olduğunu anımsatarak, doğru politikaların izlenmesi durumunda ihracatlarını artırabileceklerini ve aynı zamanda rakip ülkeler karşısında üstünlüklerini güçlendirebileceklerini ifade etti.