Hızlı Moda Akımı Yerini Sürdürülebilir Kıyafetlere Bıraktı

Hızlı moda akımı geride bırakılıyor ve yerini sürdürülebilir kıyafetler alıyor. 2023 yılında 6,5 milyar dolar değerine ulaşan sürdürülebilir tekstil ürünleri endüstrisinin 2025’e kadar 10,1 milyar dolara çıkması öngörülüyor. Tekstil markası Shout, sektörün dinamiklerini sürdürülebilirlik odaklı bir şekilde değerlendiriliyor.

Hızlı ve ekonomik bir şekilde tüketicilere kısa vadeli moda trendlerini sunmayı amaçlayan hızlı moda endüstrisi geride bırakılıyor. Dünya çapındaki birçok insan, iklim krizinin etkilerini azaltmak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla artık sürdürülebilir ve uzun ömürlü tekstil ürünlerine yönelen “yavaş moda” anlayışını tercih ediyor.

Araştırma ve Piyasa verilerine göre, 2023 yılında ulaştığı 6,5 milyar dolarlık değerin 2025’e kadar 10,1 milyar dolara çıkması beklenen sürdürülebilir tekstil ürünleri endüstrisi, bu yönde büyümeye devam ediyor. Shout adlı marka ise çevre dostu ürünleriyle sektörün sürdürülebilirlik odaklı dönüşümüne öncülük ediyor ve iklim krizi bağlamında sektörün dinamiklerini değerlendiriyor.

“Kıyafetlerin en az %60’ı ilk yıldan çöpe atılıyor”

Shout Kurucusu Recep Sabri Korkmaz, “Hızlı moda ürünleri, tüketicilerin günün trendlere uyum göstermesini sağladığı için oldukça fazla tercih ediliyor. Ancak her yıl yaklaşık 150 milyar giysi üretilirken, bunların %60’ından fazlası ilk yıl içinde çöpe atılıyor. Üstelik, hızlı moda endüstrisi, iklim krizinin çoğundan sorumlu olan ve gezegeni en çok kirleten ikinci endüstri olarak kabul ediliyor. Buna karşın harekete geçen markaların %16’sı ise sürdürülebilirliği sektördeki en büyük fırsat olarak nitelendiriyor. Biz de kurulduğumuz günden bu yana çevre dostu, sürdürülebilir ürünlerimizle hem doğayı koruyor hem de moda endüstrinin dönüşmesine öncülük ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Tüm süreçlerimizde ekolojik faydayı gözetiyoruz”

Recep Sabri Korkmaz, özel kumaşlar kullanarak ürettikleri uzun ömürlü giysilerle farklı tarzlara hitap ettiklerini belirterek, “Her zaman kaliteden ödün vermediğimiz yaklaşımımızla az tüketimi ve zamansızlığı vurgulayan yavaş modayı yaygınlaştırıyoruz. Giysilerimizin üretiminden paketlemesine kadar her adımda ekolojik faydayı gözetiyoruz. Ayrıca, farklı kuşaklardan gelen tüketicilere hem havalı hem de rahat bir tarz oluşturmalarında öncülük ediyoruz” şeklinde konuştu.

Recep Sabri Korkmaz

Recep Sabri Korkmaz, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Koleksiyonlarımızdaki her bir parça, farklı yaş gruplarından tüketicilerin kendine has bir tarz oluşturabileceği tasarımlara sahip. Bu sayede iş, okul, sokak, ev gibi farklı mekanlar için kolay bir şekilde kombinlenebiliyor. Shout olarak, son teknolojiyi ürün ve deneyimimizle harmanlayarak hem tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılıyor hem de moda sektörünün geleceğine yön veriyoruz.”

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım