Henkel, İstanbul Tuzla’daki Yapıştırıcı Teknolojileri fabrikasını karbon nötr hale getirdiğini duyurdu.
Şirket, 2030 yılına kadar global operasyonlarını iklim pozitif hale getirme hedefi için önemli bir adım olarak gördüğü İstanbul Tuzla’daki ve Hindistan’ın Chennai kentindeki Yapıştırıcı Teknolojileri fabrikalarının karbon nötr hale geldiğini duyurdu. Bu adım aynı zamanda şirketin Hindistan, Orta Doğu ve Afrika (IMEA) bölgesindeki karbon nötrleşen tesislerinden ilk ikisi olma özelliğini taşıyor.
Henkel’in Tuzla Fabrikası, sıfır karbon salınımı ayak izine geçişini gerçekleştirdi. Bu dönüşüm, enerji verimli çözümler olan LED aydınlatma, akıllı hareket sensörleri ve doğal aydınlatma gibi yöntemlerle gerçekleşti. Ayrıca fabrika içinde ve dışında ihtiyaç duyulan elektrik enerjisinin yenilenebilir kaynaklardan sağlanmasıyla mümkün hale geldi. Karbon nötr hale gelen fabrikasıyla Henkel, Sera Gazı (GhG) Protokolü’nün kapsam 1 ve 2’ye ilişkin dünyanın en yaygın kullanılan sera gazı hesaplama standartlarına uyum sağlamış oldu.
Henkel, Türkiye’deki tüm üretim tesislerini 2030 yılına kadar karbon nötr tesislere dönüştürme, enerjisinin tamamını yenilenebilir kaynaklardan temin etme ve ileri teknolojilerle fosil enerji kullanımını azaltma hedefini belirledi.
Henkel, karbon nötr hedeflerine ulaşmak için çalışacak
Konuyla ilgili açıklama yapan IMEA Bölgesi Operasyonlar ve Tedarik Zinciri’nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Simon Ulmann, “Tuzla’daki Yapıştırıcı Teknolojileri fabrikamızda karbon nötrlüğe ulaşarak, global sürdürülebilirlik hedeflerimize yönelik açık ve somut bir kararlılığı ortaya koymuş olduk. Çevresel etkinin azaltılmasına yönelik acil ihtiyacın farkındayız ve daha sürdürülebilir bir geleceğe ulaşma yolunda önemli adımlar atıyoruz. Henkel’de 2030+ Sürdürülebilirlik Hedefleri Çerçevemiz; gezegenimizin yenilenmesine destek olmak, toplulukların gelişmesine yardım etmek ve güvenilir ortaklık gibi uzun vadeli üç temel hedefimizi ortaya koyuyor. Hedeflerimize doğru yolculuğumuzda, Tuzla ve Chennai’daki fabrikalarımızı karbon nötr hale getirmek, önemli bir kilometre taşı oluşturuyor. Bu fabrikalarımızın, IMEA bölgesinde karbon nötrlüğe ulaşan ilk iki Henkel tesisi olmaları, özellikle büyük bir başarı. Bu sayede müşterilerimize, ortaklarımıza ve paydaşlarımıza da karbon salınımını ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltma çabalarımızda bize katılmaları yolunda ilham kaynağı olmayı umuyoruz.” dedi.
Şirket, 2025 yılına kadar dünya genelindeki üretim tesislerinde, karbon ayak izini 2010 baz yılına kıyasla, ürün tonu başına yüzde 65 oranında azaltmayı hedefliyor. Bugüne kadar ise Henkel, karbon ayak izini ürün tonu başına yüzde 55 oranında azaltmayı gerçekleştirmiş durumda.
Henkel, 2030 yılına kadar elektrik ihtiyacının yüzde 100’ünü yenilenebilir kaynaklardan karşılamak için çalışmalarına devam ediyor. Halihazırda Henkel’de kullanılan yenilenebilir elektriğin payı yüzde 68 olarak kaydedildi. Ayrıca şirket, üretimde kullanmakta olduğu son kalan fosil yakıtları da biyogaz gibi yenilenebilir alternatiflerle değiştirmeyi amaçlıyor. Henkel, kendi kullanımı için gerekli olmayan karbondioksit nötr enerji fazlasını da iklim pozitif olma hedefi çerçevesinde üçüncü partilere tedarik edecek.