Ev bakım, bebek bakım, kadın kişisel bakım, kişisel sağlık, evcil hayvan bakım ve temizlik kağıtları kategorilerinde Bingo, Molped, Molfix, Bebem Natural, Papia, Focus, Familia, Evony, Gleen, Sholk gibi 16 Türk markasını dünya çapında milyonlarca tüketiciyle buluşturan Hayat, Mersin ve Kocaeli tesislerindeki enerjiyi kendisi üreterek hem karbon ayak izini azaltıyor hem de ülke ekonomisine katma değer sağlıyor.
Enerjinin verimli kullanılması, üretim ve tüketimde ortaya çıkan sera gazı miktarını azaltarak atmosferdeki sera gazı dengesinin tekrar sağlanmasına yardımcı oluyor. Verimliliği yüksek ekipmanlarla enerji tüketimini azaltmak sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlarken üretim maliyetlerinin düşürülmesi konusunda da fayda sağlıyor. Türkiye’de ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi sertifikasyonuna sahip ilk akredite şirket olan Hayat, global üretim tesislerinde ortalama yüzde 80 enerji verimliliği sağlayarak hem karbon ayak izini azaltıyor hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Hayat, tüm süreçlerinde enerji verimliliği doğrultusunda geliştirmeler yaparak sektörde enerjiyi en verimli kullanan üretici olmayı hedefliyor.
Sektörün En İyi Verimlilik Uygulaması Hayat’tan
Fabrikalarda sağlanan enerji tasarrufuyla ilgili bilgi veren Hayat Enerji Direktörü Sabri Çakmak “Hayat olarak enerji verimliliği konusunda son derece hassas bir yaklaşıma sahibiz. Bu konuda hem kendi mühendislik çalışmalarımızla en verimli yöntemleri geliştirmeye hem de dünyadaki en son teknolojileri takip ederek uygulamaya odaklanıyoruz. Bu hedefle trijenerasyon adı verilen teknolojiyle, doğalgazı elektriğe, ısıya ve soğuk suya dönüştürerek üretim süreçlerinde kullanıyoruz. Yüzde 80’lere varan enerji verimliliği ile kendi enerjimizi trijenerasyon teknolojisi ile kendimiz üretiyoruz. Böylece tek bir enerji girdisi ile akıllı fabrikalarımızın üretim süreçlerinde ve idari operasyonlarında ihtiyaç duyulan tüm enerjiyi karşılıyoruz. Hatta Mersin’deki temizlik kağıtları üretim tesisimizde, bu enerji verimlilik oranını yüzde 87’lere kadar çekerek sektörel bazda en yüksek verimliliğe ulaştık. Türkiye Kojenerasyon ve Temiz Enerji Teknolojileri Derneği tarafından sektörün en iyi uygulaması olarak örnek gösterildik. Yüksek verimlilik ile enerji üretimi ve yerinde üretip yerinde tüketerek kayıp kaçak miktarını azaltarak ülke ekonomisine katma değer sağlıyoruz.” dedi.
Mersin fabrikasında kurulan güneş santralleri yılda 200 Ton karbon salınımını engelliyor.
Mersin tesisindeki güneş santralinin verimliliğe katkısına da değinen Çakmak, şunları söyledi: “Mersin tesisimizde 2021 yılında hayata geçirdiğimiz 300 Kwp güneş santralimiz ile yılda 200 Ton karbon salınımını engelleyerek, karbon ayak izimizi azaltıyoruz. Hedefimiz, 2023 yılında yapacağımız yenilenebilir enerji yatırımlarımızla kurtardığımız 600 ağaç adedini binlere, on binlere taşımak. İki yılda yaklaşık 900 MWh enerji üretimi sağladık. Yeni yılda enerji üretiminde yenilenebilir enerji payını ciddi oranda artırmak gayesiyle sürdürülebilirlik ekseninde projelerimiz üzerinde çalışmalara başladık. Enerji üretim süreçlerimizde teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, iş süreçlerimize dahil ediyoruz. Şu an enerji ile alakalı tüm verilerimizi dijital ortamda topluyoruz. Verim, maliyet, birim tüketim analizlerimizi anlık olarak yapabiliyoruz. Tüm enerji üretim süreçlerinin dijital ortam yardımı ile en verimli şekilde yürütülmesini sağlarken, alanında uzman mühendis kadromuzla ve sürdürülebilir gelecek hedefiyle çalışmalarımızı yürütüyoruz.”