HAVELSAN tarafından geliştirilen yerli ve milli GPT yapay zeka modeli olan MAIN GPT, 1 Şubat tarihinde tanıtılacak. Bu model, kamu ve askeri kurumlarda güvenli yapay zeka imkanları sağlayacak.
Savunma sanayi ve kamu güvenliği alanında yazılımlar geliştiren HAVELSAN, şimdi de ChatGPT’ye rakip yerli ve milli bir yapay zeka modeli geliştirdi. HAVELSAN tarafından geliştirilen GPT modelinin lansmanı 1 Şubat’ta gerçekleştirilecek. HAVELSAN GPT modeli, kamu ve askeri kurumların özel kullanımı için tasarlandığından dolayı halka açık bir sunum yapılmayacak.
Üretken yapay zeka kategorisindeki bu ürün için, “Çok Fonksiyonlu Yapay Zeka Ağı” anlamına gelen ve aynı zamanda “ana” kelimesine karşılık gelen “MAIN” ismi seçildi.
MAIN GPT Özellikleri Neler?
HAVELSAN tarafından geliştirilen MAIN GPT’nin ilk sürümü, şu an kullanılan tüm GPT modellerinin temel özelliklerini içermektedir. Bu ilk sürüm, metin tabanlıdır ve kullanıcıların yazılı sorularına yazılı yanıtlar verme yeteneğine sahiptir. Gelişmiş sürümlerde, görüntü ve ses işleme özellikleri eklenmesi planlanmaktadır.
HAVELSAN Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ürün Mühendisi Osman Kavaf, uygulamanın temel özelliklerinden birinin özetleme olduğunu belirtti. Kavaf, “Verilen içeriği ve metni saniyeler içinde özetleyebilen bir sistemi bulunmakta. Açık kaynaklı verilerden bilgi alıp getirebiliyor. Üçüncü olarak kod yazma özelliğine sahip. Parametreleri ayarlayarak ya da komutlarınızla üzerinde değişiklikler yapabiliyorsunuz. Bu temel fonksiyonlar çeşitlendirilebilir.” şeklinde açıklamada bulundu. MAIN GPT’nin özellikleri, 1 Şubat’ta gerçekleştirilecek lansmanda detaylı bir şekilde tanıtılacaktır.
Öncelik listelerinde kamu ve askeri kurumlar bulunduğunu vurgulayan Osman Kavaf, halka açık sürümün de ilerde olabileceğini belirterek, “Kamu ve askeri kurumların veri güvenliğini sağlamak amacıyla başlattığımız projemizin sonraki sürümlerinde umarım halka açık hizmet verebilecek bir mekanizmayı geliştirmiş oluruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Yüksek güvenlik sunacak
MAIN GPT’nin kapalı devre olarak çalışacağını ve böylelikle güvenli olacağını belirten Osman Kavaf, şunları söyledi:
“Bizi bu noktada global oyuncuların ayrıştıran nokta şu olacak: Bir cihaz olarak vereceğimiz donanım setiyle beraber bu verilerin tamamen kapalı bir kutu olarak kullanılmasını sağlayacağız. Bu şekilde de veri kaçağı ya da buradaki anlamlandırılmış verilerin herhangi bir yerde kullanılmasını çok net şekilde önlemiş olacağız. Şu anda piyasada henüz bu tarz bir ürüne erişim yok. Yapay zekayı bütün ürünlerimizde kullanmak üzere yola çıktığımız bir projede bu ürünümüzün de bayrak taşıyıcı olarak ilerlemesi gerektiğine karar verdik. Sonraki modellerde cloud (bulut) sistemini bizler de entegre edebiliriz ama bu hassas ve gizlilik derecesi yüksek verilerde kullanılması problemine çözüm bulundurmuyor. O noktada biz aslında bir donanım setiyle ön plana çıkmak istiyoruz.”