Zorla Çalıştırma Ürünlerine AB Yasağı!

Avrupa Birliği (AB), zorla çalıştırmanın ortadan kaldırılması için yeni bir düzenleme getirdi. Bu düzenlemenin uygulanmasını kolaylaştırmak amacıyla, AB Komisyonu Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) gibi uluslararası kuruluşların raporlarını içeren, doğrulanabilir ve düzenli olarak güncellenen bir veri tabanı oluşturacak.

Bu veri tabanı, Komisyon ve ulusal yetkili makamların düzenlemenin olası ihlallerini değerlendirmelerine destek olacak.

Düzenlemenin ihlal edilme olasılığını değerlendirirken Komisyon ve ulusal yetkili makamlar şu kriterleri uygulayacaklar:

  1. Şüpheli zorla çalıştırmanın ölçeği ve devlet tarafından zorla çalıştırmanın söz konusu olup olmadığı,
  2. AB pazarında bulunan veya piyasaya sürülen ürünlerin miktarı veya hacmi,
  3. Ürünün zorla çalıştırma ile üretilmiş olması muhtemel parçalarının nihai ürün içindeki payı,
  4. Firmaların tedarik zincirlerindeki şüpheli zorla çalıştırma risklerine olan yakınlığı ve bu riskleri ele alma konusundaki etkileri.

Zorla çalıştırma ile üretilen bir ürünü yasaklama, geri çekme ve imha etme kararı, soruşturmayı yürüten makam tarafından alınacak. Ulusal bir makam tarafından alınan karar, karşılıklı tanıma ilkesi temelinde diğer tüm üye devletlerde de geçerli olacak. Ayrıca, zorla çalıştırma ile üretilen kritik ürünlerin tedarik riskleri durumunda, yetkili makam, ilgili firmanın operasyonlarında veya tedarik zincirlerinde zorla çalıştırmanın sonlandırıldığını kanıtlayana kadar ürünü elinde tutabilecek. İhlal tespit edilen ürün parçasının değiştirilebilir olması halinde, imha sadece ilgili parça için geçerli olacak.

AB dışı ülkelerde düzenlemeye yönelik soruşturmaları Komisyon yürütecek. Riskler bir üye devletin topraklarında ise, o üye devletin yetkili makamı soruşturmaları yürütecek.

Komisyon, ekonomik operatörler ve yetkili makamlar için düzenlemenin gerekliliklerine uyum sağlamalarına yardımcı olacak kılavuzlar yayımlayacak. Bu kılavuzlar, zorla çalıştırmanın farklı türlerinin sona erdirilmesi için uygulamaları da içerecek.

Bu yeni düzenleme, AB’nin insan haklarına verdiği önemi ve zorla çalıştırmaya karşı olan kararlılığını bir kez daha ortaya koyuyor. Ekonomik operatörlerin bu düzenlemelere uyması, hem kendi iş süreçlerini hem de küresel tedarik zincirlerini daha etik ve sürdürülebilir hale getirecek.