YEYKAD: Kadınlar Enerji Dönüşümünde Yer Almayı Sürdürecek

YEYKAD, enerji sektöründe kadın istihdamını artırmak için Projeleri değerlendirdi ve toplumsal cinsiyet eşitliği için somut adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye Enerji Sektöründe Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Araştırması 2023 verilerine göre, enerji sektöründe çalışan kadın oranı oldukça düşük. Sektörde toplam 45 bin 276 çalışan bulunurken, bunların yalnızca 9 bin 365’i kadın. Yönetim kademelerinde ise 3 bin 813 erkek yöneticiye karşılık sadece 1.441 kadın yönetici yer alıyor. Bu veriler, enerji sektöründe toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda ciddi bir dengesizlik olduğunu gösteriyor.

Türkiye’de yenilenebilir enerji sektöründe aktif rol oynayan kadınları bir araya getirmek amacıyla kurulan YEYKAD (Yeşil Yakalı Kadınlar Derneği) sektörde kadın istihdamını artırmak ve kadınların rolünü güçlendirmek için çalışmalarına devam ediyor. Bu ağ, enerji sektöründe toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların sektörde daha fazla yer alması için somut adımlar atmaya odaklanıyor.

IBT Solar ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte, 2025 yılı projelerini değerlendirmek ve fikir alışverişinde bulunmak için bir araya gelen YEYKAD üyeleri, “Kadınlar olarak enerji sektöründe varız ve artarak var olmaya devam edeceğiz” mesajını iletti. Bu toplantıda, enerji sektöründe kadınların artan rolü ve gelecekteki projelerdeki etkinlikleri vurgulandı.

YEYKAD Başkanı Sedef Budak, “Erkek egemen sektörlerde kendini kanıtlamış kadınlar olarak, iki yıl önce dernekleştik. Sektörde kadınların, genel istihdamdan yönetici pozisyonlarına kadar her kademede var olabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Enerji dönüşümünde varız ve var olmaya devam edeceğiz. Kadınların enerji sektöründe uzun süreli çalışabilmesi için atmamız gereken adımlar var. Birlikte hareket ederek katma değer yaratmak, hedefe daha hızlı ulaşmamızı sağlayacak. Kadınların her yerde eşit fırsatlarla çalışması için çaba göstermeye devam edeceğiz,” dedi.

Rapora göre, yeşil enerji sektörlerinde kadın istihdamı değerlendirildi. Güneş enerjisi sektöründe 3 bin 500 kadın çalışıyor ve bu, toplam çalışanların %30’unu oluşturuyor. Ancak, rüzgâr enerjisi sektöründe sahada çalışan kadın sayısı oldukça düşük, toplam çalışanların yalnızca %10’u kadınlardan oluşuyor. Bu durum, sektörde kadınların daha fazla yer alabilmesi için fırsatların artırılması gerektiğini gösteriyor.

Raporda, enerji sektöründe toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için öneri sunuluyor:

  • Şirket bünyesinde toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının oluşturulması,
  • Kız öğrencilerin sektöre yöneliminin teşvik edilmesi,
  • Toplumsal cinsiyet eşitliği için bilinçlendirme çabalarının artırılması,
  • Veri temelli yaklaşımlar ve uluslararası iş birliklerinin teşvik edilmesi yer alıyor.