Yeşil Enerji Rus Gazına Rakip

Yeşil Enerji Rus Gazına Sahip

AB , Rus gazına olan bağımlılığını azaltmayı amaçlayan acil önlemler paketi olan RePowerEU planını 2028‘e kadar uygulamaya başladı.

“Oxford Üniversitesi Smith İşletme ve Çevre Okulu‘na bağlı Oxford Sürdürülebilir Finans Grubu’nun hazırladığı yeni bir rapora göre, Yeşil Enerji Rus Gazına Rakip olmaya kararlı olan Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş sonrasında hızla harekete geçerek, 2028’e kadar Rus gazına olan bağımlılığını ortadan kaldırmak için acil önlemler paketi olan RePowerEU planını uygulamaya koydu. AB’nin 2028’e kadar Rus gazına olan bağımlılığını sonlandırabilmesi için ise 811 milyar avro sermayeye ihtiyaç duyuluyor.”

Bu toplam, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında temiz enerji için planlanan 299 milyar avroluk harcamayı ve yenilenebilir enerji kaynakları ve ısı pompaları için gereken 512 milyar avroluk ek yatırımı içermektedir. Raporda yapılan hesaplamalara göre, 512 milyar avroluk ek yatırımın yaklaşık %90’ının gelecek 30 yılda gaz satın alma ihtiyacını ortadan kaldıracağı ve böylece yatırımların geri dönüşünün sağlanacağı öngörülüyor.

Temiz enerji alanında bu yatırımların hayata geçirilebilmesi için, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve ısı pompalarının büyük ölçekli kurulumunu sağlamak için kamu ve özel fonların mevcut olması, şebeke ölçeğinde güneş ve rüzgar enerjisi ihalelerinin iyileştirilmesi ve izin süreçlerinin kolaylaştırılması, çatı üstü güneş panellerinin hızla yaygınlaştırılması, yalıtım ve ısı pompalarının kurulumuna yönelik desteğin artırılması gibi önlemler öneriliyor.

Oxford Sürdürülebilir Finans Grubu Geçiş Dönemi Finans Araştırmaları Başkanı Gireesh Shrimali, rapora ilişkin değerlendirmesinde, temiz enerjiye geçişin Rus gazının birçok avantajını beraberinde getireceğini vurgulayarak, “Doğal gazın rüzgar ve güneş enerjisiyle değiştirilmesi, gaz için gelecekte ödeme yapma ihtiyacını ortadan kaldırır. AB, değişken fiyatları olan ve arzı belirsiz olan bir fosil yakıtın ithalatına olan bağımlılığını azaltarak, enerji güvenliği endişelerini hafifletebilir, enerji maliyetleri üzerinden hayat pahalılığı krizini ele alabilir ve net sıfır emisyon hedefine ulaşma ve iklim kriziyle mücadele etme hedeflerini ilerletebilir” ifadelerini kullandı.

“Avrupa, Rus Gazına 5 Milyar Euro Ödeme Yapıyor”

Avrupa İklim Vakfı Üst Yöneticisi Laurence Tubiana, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve enerji verimliliğinin, pahalı Rus gazından uzaklaşmak için ekonomik, güvenli ve etik bir yol olduğunu belirterek, şunları aktardı:

“Avrupa’nın en büyük gaz ithalatçıları olan Almanya, İtalya ve Fransa’nın siyasi liderleri, Rusya’nın savaş çabalarını baltalayarak vatandaşları için ucuz, güvenli ve temiz yenilenebilir enerjiden faydalanmalıdır.” 

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) Baş Analisti Lauri Myllyvirta, AB’nin Rusya’dan ithal ettiği gaz miktarının savaş öncesine kıyasla dörtte üç oranında azaldığını belirterek şunları kaydetti:

Ancak bu gazın büyük bir kısmının başka ülkelerden ithal edilmesi, AB’nin enerji arzını gelecekteki jeopolitik ve arz şoklarına karşı savunmasız bırakıyor ve iklim değişikliğini körüklemeye devam ediyor. Rusya’dan LNG ve boru hattı gazı ithalatı düşük seviyelerde de olsa devam ediyor: CREA, AB’nin 2023’ün ilk dört ayında Rusya’ya gaz için 5 milyar avro ödediğini tahmin ediyor. Bu rapor, ithal gazı temiz enerjiyle ikame edecek çözümlerin sadece var olmakla kalmayıp, uzun vadeli, pahalı LNG sözleşmeleri imzalamak veya yeni fosil altyapısına yatırım yapmakla kıyaslandığında ekonomik açıdan da elverişli olduğunu gösteriyor” dedi.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım