Yerli Temizlik Robotu 13 Ülkeye İhraç Ediliyor

Robsys Robotic Systems, enerji kayıplarını önlemek için geliştirdiği güneş paneli yerli temizlik robotu 13 ülkeye ihraç ediyor.

Son yıllarda iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yenilenebilir enerjiye yönelim arttı. Bu artışla birlikte GES kurulumlarına yapılan yatırımlar da hız kazandı. Santrallerin işletmeye alınmasının ardından panel bakımı ve ömrünün uzatılmasına yönelik yeni bir sektör ortaya çıktı. Robsys Robotic Systems Genel Müdürü Turgut Çağatay, Türkiye’deki güneş enerjisi sektörünün gelişmesiyle, yatırımcılardan gelen talepler doğrultusunda panel temizliği üzerine AR-GE birimi kurduklarını belirtti.

Çağatay, temizlik sıklığının projeden projeye değişebileceğini belirterek, “ temizlik sıklığının projeden projeye değişebileceğini belirterek, “Tozlanma her bölgede farklılık gösterir. OSB’ler, merkezi bölgeler ve endüstriyel tesislerin yakınındaki alanlar daha hızlı kirlenir. Bu nedenle, bazı projelerde günlük, bazılarında haftalık, bazılarında ise aylık temizlik yeterli olabilir. Ayrıca robotlar, temizlik yapmanın yanında termal inceleme, otonom çalışma, hasar tespiti ve uzaktan kontrol gibi birçok özelliğe sahip.” dedi.

Çağatay: “Şu anda 13 ülkeye ihracat yapıyoruz. Markamız 80 ülkede tescillendi. Amacımız, dünyada güneş paneli kullanılan her ülkede faaliyet göstermek. İlk etapta 80 ülkeye ihracat hedefliyoruz. Şu anda Almanya, Fransa ve İspanya’ya ihracat yapıyoruz. Yakında Amerika pazarına da giriş yapacağız.” şeklinde konuştu. Güneş panellerinin verimini artırmak için yatırım yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Ülkemizde farkındalık yarattık ancak hala bilgi eksikliği var. Panel temizliği enerji verimliliğini yüzde 50 artırabilir. Temizlenmeyen panellerde enerji kaybı yaşanır. Kirlilik arttıkça kayıp artar.” dedi.”