Yenilenebilir Enerji AB’de Elektriğin %30’unu Sağlıyor

Ember‘in raporuna göre, 2024’ün ilk yarısında AB’de rüzgar ve güneş enerjisi, elektriğin %30’unu üreterek fosil yakıtları geride bıraktı.

2024’ün ilk 6 ayında kömür, petrol ve gazdan elde edilen elektrik üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre %17 azaldı. Kirletici yakıtlardan uzaklaşma, 2022’nin ilk yarısından bu yana sektördeki emisyonlarda 3/1’lik bir düşüşe yol açtı.

Ember analistlerinden Chris Rosslowe, rüzgar ve güneş enerjisinin yükselişinin fosil yakıtların rolünü daralttığını belirtti: “Enerji sektöründe tarihi bir değişime tanık oluyoruz ve bu hızlı gerçekleşiyor. Rapora göre, AB enerji santralları 2023’ün ilk yarısından 2024’ün ilk yarısına kadar %24 daha az kömür ve %14 daha az gaz yaktı. Bu değişim, pandemi ve Ukrayna savaşıyla bağlantılı iki yıllık düşüşün ardından elektrik talebindeki küçük artışa rağmen gerçekleşti. Üye ülkeler rüzgar ve güneş enerjisine ivme kazandırabilirse, fosil enerjiye bağımlılıktan kurtulma gerçek anlamda başlayacak” dedi.

Avrupa, aşırı hava koşullarını şiddetlendiren ve gezegeni ısıtan gazların en büyük tarihsel kirleticileri arasında yer alıyor. Ancak, aynı zamanda ekonomisini temizleme konusunda da en iddialı hedeflere sahip. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana, Avrupalı liderler, güçlü söylemler ve yenilenebilir enerji lehine düzenlemelerle enerji dönüşümünü hızlandırdı.

Güneş enerjisinde patlama yaşanırken, rüzgar endüstrisi yüksek enflasyonla da mücadele ediyor. Wind Power Europe’a göre, AB 2023 yılında 16,2 GW’lık rekor rüzgar enerjisi kapasitesi kurdu; ancak bu, 10 yıl sonundaki iklim hedeflerine ulaşmak için gerekenin yaklaşık yarısı.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) ve Uluslararası Enerji Ajansı’nın senaryoları, temiz bir ekonomiye güç sağlamak için gereken elektriğin çoğunun güneş ve rüzgar enerjisinden gelmesi gerektiğini gösteriyor.

Ember raporu, yılın ilk yarısında 13 üye ülkenin rüzgar ve güneş enerjisi ile fosil yakıtlardan daha fazla elektrik ürettiğini ortaya koydu. Almanya, Belçika, Macaristan ve Hollanda’nın bu dönüm noktasına ilk kez ulaştığı belirtildi.