Yeniköy Kemerköy, Güneşten Güç Alıyor

Yeniköy Kemerköy Enerji; Muğla’daki termik santrallerine güneş enerjisi santralleri (GES) ekleyerek yeşil enerjiye geçiş yolunda önemli bir adım atıyor.

Şirket, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinde toplam 42,0445 MWm kapasiteli iki ayrı GES projesi için ÇED sürecini başlattı. Bu sayede hem enerji üretim portföyünü çeşitlendirecek hem de bölgenin enerji ihtiyacını temiz ve yenilenebilir kaynaklarla karşılamaya katkıda bulunacak.

ÇED Süreci Başladı

Projenin çevresel etkileri detaylı bir şekilde incelenmek üzere 19 Ağustos’ta İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı yapılacak. Bu toplantıda, projelerin çevreye ve bölgeye olası etkileri değerlendirilecek ve gerekli önlemler belirlenecek.

Projeyle ilgili bakanlığa verilen ÇED dosyasında Muğla’nın Milas ilçesindeki Kemerköy Termik Santraline kendi maden ruhsat sahası dâhilinde olmak üzere toplam 25,9212 MWm / 25,9212 MWe gücünde olacak şekilde 2 poligonda (GES-1, GES-2) güneş enerjisi santrali (GES) ünitesi ilave edilmesi suretiyle “Kemerköy Termik Santrali Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali Projesi’nin gerçekleştirilmesinin planlandığı ifade edildi.

Dosyada 25,9212 MWm / 25,9212 MWe kurulu gücündeki Yardımcı Kaynak GES ünitesinin ilavesi ile Yeniköy Termik Santrali’nin toplam kurulu gücünün 710,5712 MWm / 675,208 MWe olmasının planlandığı belirtildi.

Yapılması planlanan diğer GES yatırımı olan Yeniköy Termik Santrali Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali ile ilgili dosyada ise  kendi maden ruhsat sahası dâhilinde olmak üzere toplam 16,1233 MWm / 16,1233 MWe gücünde olacak şekilde 17,2 ha’lık 3 poligonda (GES-1, GES-2, GES-3) güneş enerjisi santrali (GES) ünitesi ilave edilmesi suretiyle “Yeniköy Termik Santrali Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali Projesi (16,1233 MWm / 16,1233 MWe – 17,2 ha)”nin gerçekleştirilmesinin planlandığı söylendi.

Söz konusu projelerin hayata geçmesi halinde iki tesisin de türünün “Birden Çok Kaynaklı Elektrik Üretim Tesisi” olarak değişeceği de vurgulandı.

Proje dosyasında, şirketin Hüsamlar Maden sahasında Ocak 2024 yılı itibari ile linyit kömürü üretimi faaliyetinin sonlandırıldığına işaret edilerek, şu bilgiler paylaşıldı:

“2023 yılında pilot uygulama olarak eski maden sahasının 65 ha alanında doğaya geri kazandırma ve rehabilitasyon çalışmaları kapsamında bitki ve ağaç dikim faaliyeti tamamlanmış olup bahsi geçen alana 145.895 adet bitki ve ağaç dikimi yapılmıştır.

2024 yılında Hüsamlar Maden sahasının geriye kalan yaklaşık 511 ha alanın da doğaya geri kazandırma çalışmaları başlatılmış olup Kasım ayı itibariyle rehabilitasyon çalışmalarında ağaç dikimleri başlayacaktır.”