Yeni Coca-Cola: %97 Geri Dönüşüm!

Sürdürülebilir ambalaj çözümlerinde dünya lideri Schoeller Allibert, döngüsel ekonomiye ve sürdürülebilir yeniden kullanılabilir ambalajlara doğru bir adım daha atmak için Coca-Cola Europacific Partners ve geri dönüşüm şirketi Healix ile iş birliği yaptı.

Schoeller Allibert’in Malzeme İnovasyon departmanı, ikonik kırmızı içecek kasalarının %97 geri dönüştürülmüş plastikten üretilmesine olanak tanıyan son teknoloji ürünü bir malzeme karışımı geliştirdi. Bu gelişmenin, işlenmemiş plastikten yapılan kasalara kıyasla kasa üretiminde %64 CO2 emisyonu tasarrufu sağlayacağı tahmin ediliyor.

Hollanda, meşrubat/içecek sektöründe bu yeniliği uygulayan ilk ülke olarak öne çıkıyor. Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) Hollanda, işlenmemiş plastik kullanımını azaltmaya kararlı ve halihazırda plastik şişeler (kapak ve etiketler hariç) ve nakliye ambalajları da dahil olmak üzere geri dönüştürülmüş malzemelerden yararlanıyor.

Hollanda’daki Coca-Cola şişeleyicisi, toptancılar ve Horeca pazarları için yeni bir girişim başlatıyor. Depozitolu cam şişeler için özel olarak tasarlanan ünlü kırmızı içecek kasaları artık döngüsel ekonomi ilkelerine uygun olarak %97 geri dönüştürülmüş plastikten üretiliyor.

Coca-Cola European Partners Sürdürülebilirlik Müdürü Eva Amsterdam, “Bu kasaların ortalama 15 yıllık bir ömrü var ve 20 ila 30 yıl sonra hâlâ kullanımda olduklarını görmek alışılmadık bir durum değil” diyor. “Ancak bozulurlarsa, artık yeni kasalar için girdi görevi görebilirler.”

Schoeller Allibert, geri dönüştürülmüş malzemeden yeni kasaların üretimini kolaylaştırmak için kullanılmış içecek kasalarının geri dönüştürülebileceği yenilikçi bir teknoloji ve üretim süreci geliştirdi. En yeni kasaların %97’si, CCEP’tekiler gibi %85’i eski kırmızı kasalardan ve %15’i genellikle geri dönüşümü zor olan plastikten (bu örnekte Healix tarafından geri dönüştürülen eski balık ağları) oluşan geri dönüştürülmüş malzemeden yapılmaktadır.

Julie De Bruyckere, Schoeller Allibert Kilit Müşteri Yöneticisi, “Kasalar için kullanılan geri dönüştürülmüş plastiğin çoğunluğu, özel olarak bizim kasalarımızdan değil, genel kırmızı geri dönüşüm kasalarından gelse de, tipik kırmızı rengin fark edilebilir kalmasını sağlamak için önlemler aldık. Bu, renkteki ince bir ‘girdap’ efektiyle elde edilir ve üretim sırasındaki plastik atığı azaltır.” diyor.

Yeni geri dönüştürülmüş kasalar Hardenberg’deki Schoeller Allibert test merkezinde kapsamlı bir şekilde test edildi ve en az mevcut kasalar kadar sağlam olduğu görüldü. Yıllarca dayanmaya hazırlar.

Julie De Bruyckere iş birliği konusundaki heyecanını paylaşıyor: “Çığır açan malzeme yeniliğimiz sayesinde Schoeller Allibert, daha önce kullanılmamış geri dönüştürülmüş malzeme akışlarından yararlanarak içecek kasalarının üretiminde devrim yaratıyor. Bu önemli adım, yalnızca CO2 emisyonlarını azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda müşterilerimizle birlikte sürdürülebilirlik gündemini daha da ileriye taşıma taahhüdümüzle de uyumlu. Bunu başarmak için kullandığımız malzemelerdeki renk çeşitliliği olanaklarını genişleten ileri teknolojiler geliştirdik.”

Healix’in kurucusu Marcel Alberts ise, “Coca-Cola Europacific Partners Hollanda gibi büyük, uluslararası bir şirketin sürdürülebilirlik ve yenilikçiliğe ne kadar bağlı olduğunu ve yerel destek aradığını görmek harika. Atılan ağlardan yeni hammaddeler üreterek plastik atıkların azaltılmasına ve uzun yıllar dayanabilecek yeni ürünler için değerli malzemeler yaratılmasına katkıda bulunuyoruz.” diyerek işbirliği konusundaki coşkusunu dile getirdi.

Coca-Cola Europacific Partners Hollanda ile yapılan bu ortaklık, yeni endüstri standartlarını belirlerken sürdürülebilirliği ve döngüselliği teşvik etme yolculuğunda önemli bir adımı temsil ediyor. Schoeller Allibert’in malzeme yeniliği, sadece yerel bir başarı öyküsü değil, aynı zamanda başkaları için de bir model olabilir.