YEKDEM Santrallerinin Piyasaya Etkisi

“Artan Elektrik Fiyatları ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Piyasaya Etkisi” başlıklı rapor, Türkiye’de yenilenebilir enerji santrallerinin ve bu santrallere verilen teşviklerin piyasaya etkilerini değerlendiriyor. YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması) santrallerinin elektrik üretim maliyetlerine olan etkisi de analiz ediliyor.

2022 yılının son altı ayı ve 2023 yılını kapsayan rapor, Türkiye’de yenilenebilir enerji yatırımlarının önemini vurguluyor.

Elektrik Fiyatlarındaki Değişim

2023’te 23,5 GW olan güneş ve rüzgâr kurulu gücünün 45 GW olması durumunda, serbest piyasadaki elektrik fiyatlarının yüzde 11,3 daha düşük olacağı hesaplanmıştır. 2022 yılının son altı ayında ise fiyatlar yüzde 22,9 daha düşük olabilirdi.

Yenilenebilir enerji üretiminin artırılması senaryosunda, 2023 yılı sonunda TÜFE enflasyonunun yüzde 64,8 yerine yüzde 51 olacağı öngörülmüştür. Bu durum, enflasyonun düşüş hızını olumlu yönde etkileyebilir.

Enerji İthalatındaki Azalma

Yenilenebilir enerji üretiminin artması, yüksek maliyetli gaz ve ithal kömür üretimini ikame edecektir. Bu sayede, 2022 yılının son altı ayında ülkenin ithal yakıt faturasının 5,3 milyar USD, 2023 yılının tamamında ise 3,6 milyar USD düşeceği hesaplanmıştır.

Karbon Emisyonlarının Azaltılması

Karbon yoğun kaynakların ikame edilmesiyle, 2022 yılının son altı ayında 13,1 milyon ton CO2 eşdeğeri, 2023 yılının tamamında ise 28,9 milyon ton CO2 eşdeğeri karbon azaltımı yapılacağı öngörülmüştür.

Yenilenebilir enerji yatırımları, üretim maliyetlerinin ve enflasyonun düşürülmesi, enerjide ithalat bağımlılığının azaltılması, arz güvenliğinin sağlanması ve karbon emisyonlarının düşürülmesi gibi pek çok olumlu katkı sunmaktadır. Türkiye’nin yenilenebilir enerji yatırımlarını artırması büyük önem taşıyor.

SEFiA Direktörü Bengisu Özenç

SEFiA Direktörü Bengisu Özenç, yenilenebilir enerji entegrasyonunun enflasyonu düşürebileceğini ve Türkiye’nin 2053 net sıfır hedefine destek olacağını vurguladı. “Fosil yakıtların çevresel ve maliyet etkileri yerine yenilenebilir enerji teşvik edilmeli” dedi.

APLUS Enerji Danışmanlık Müdürü Göksin Bavbek

APLUS Enerji Danışmanlık Müdürü Göksin Bavbek, yerli ve temiz kaynaklardan elektrik üretiminin artırılmasının Türkiye’nin iklim hedeflerine ulaşmasında ve enerjide ithalat bağımlılığının azaltılmasında temel rol oynayacağını belirtti. “Rüzgâr ve güneş yatırımlarını hızlandıracak uygulamaların ivedilikle hayata geçirilmesi gerekmektedir” dedi.