Yapay Zekâ Uzmanları İklim Çözümleri için İstanbul’da Buluşuyor

Türkiye Bilişim Vakfı’nın (TBV) Başlangıç Noktası platformu (Be Node) ve 2024 Nobel Fizik Ödülü sahibi Geoffrey Hinton’ın kurucusu olduğu Vector Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen Çevre için Yapay Zekâ Konferansı (AI for Climate Summit), 4 Kasım’da İstanbul Modern’de gerçekleşecek. Etkinlikte, dünyanın dört bir yanından gelen yapay zekâ uzmanları ve çevre bilimciler, iklim değişikliği sorunlarına yapay zekâ ile çözüm geliştirmek için bir araya gelecek.

2024 Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülen Geoffrey Hinton’ın kurduğu Vector Enstitüsü, Türkiye Bilişim Vakfı ile ortaklaşa yürüttüğü İklim Değişikliği için Yapay Zekâ Birliği projesi kapsamında Türkiye’deki yapay zekâ uzmanları ve iklim STK’ları ile çözüm üretmeye odaklanıyor. Konferansın açılış konuşmasını Toronto Üniversitesi Profesörü Luis Seco gerçekleştirecek.

İklim STK’ları Bir Arada

Dr. Deval Pandya (Vector Enstitüsü Yapay Zekâ Bölümü Başkan Yardımcısı), Dr. Sedef Koçak (Profesyonel Gelişim Direktörü) ve Yulia Eyriay, Matthew Kowal, Dr. Pascal Poupart ile Elham Bagheri gibi önde gelen araştırmacılar, konferansta yapay zekâ ve iklim çözümleri üzerine sunumlar yapacaklar. Etkinlik, yapay zekânın iklim değişikliği üzerindeki potansiyel etkilerini tartışmak ve bu alanda yenilikçi çözümler geliştirmek için önemli bir platform sunuyor.

Küresel İş Birlikleri

Konferansa, Amerika, Kanada, İsviçre, Kırgızistan ve Türkiye’den çeşitli iklim sivil toplum kuruluşları da katılacak. Ulusal Fenoloji Ağı (Ellen Denny), Cleantech21 (Nick Beglinger), Küresel Risk ve İnovasyon Merkezi (Saeed Valadbaygi), İnternet Topluluğu Kırgızistan (Aziz Soltobaev) gibi önemli kuruluşlar, yapay zekâ uzmanlarıyla birlikte yerelde uygulanabilir iklim çözümleri geliştirmek için çalışacak.

“Dünyada Önemli Bir İlki Gerçekleştiriyoruz”

TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı, bu etkinliğin dünyada bir ilk olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Umarım bu önemli konuda ülke olarak bir öncülük gerçekleştirebiliriz. Amacımız, küresel projelerle toplulukların hayatını değiştirecek iklim çözümlerinin geliştirilmesine önayak olmak. Bu doğrultuda, dünyanın önde gelen yapay zekâ uzmanlarının bir araya gelerek iklim çalışmalarına odaklanacakları bu etkinliğimiz son derece önemli bir adım.”