Goldman Sachs‘a göre, bir yapay zeka sorgusu, bir Google aramasından 10 kat daha fazla enerji tüketiyor. Bu durum, enerji kullanımında bir artışa işaret ediyor.
Goldman Sachs’ın verilerine göre, veri merkezlerinin enerji tüketimi uzun yıllar sabit kalırken, yapay zeka araçlarının hızla artmasıyla 2030 yılına kadar veri merkezlerinin enerji talebinin %160 artması bekleniyor.
Uluslararası Enerji Ajansı‘na göre, yapay zeka uygulamaları yüksek enerji tüketiyor. Örneğin, bir ChatGPT sorgusu 2,9 vatsaat elektrik harcarken, bir Google araması 0,3 vatsaat tüketiyor. Bu da yapay zeka sorgularının, Google aramalarından 10 kat daha fazla enerji tükettiğini gösteriyor.
Goldman Sachs raporuna göre, dünya genelinde veri merkezleri şu anda toplam enerjinin yaklaşık %2’sini tüketiyor, ancak bu oranın 2030’a kadar %3 veya %4’e çıkması bekleniyor. Son 10 yılda ABD’deki enerji talebinde neredeyse hiç artış olmazken, 2022-2030 döneminde veri merkezleri ve diğer ihtiyaçlar nedeniyle bu talebin yaklaşık %2,4 oranında artacağı öngörülüyor.
Analistlere göre, ABD’deki enerji şirketlerinin yalnızca veri merkezlerini desteklemek için yaklaşık 50 milyar dolarlık yeni üretim kapasitesine yatırım yapması gerekecek. 2023-2033 yılları arasında, hem veri merkezlerinin genişlemesi hem de elektrik kullanımının hızlanmasıyla Avrupa’nın enerji talebinin %40-50 artması bekleniyor. Şu anda, dünya genelinde veri merkezlerinin yaklaşık %15’i Avrupa’da bulunuyor ve 2030 yılında bu merkezlerin enerji ihtiyaçlarının Portekiz, Yunanistan ve Hollanda’nın toplam tüketimine eşit olması öngörülüyor.
Görüntü merkezli yapay zeka sistemleri, her ürettikleri görüntüde ciddi miktarda enerji tüketiyor. Teknoloji sitesi The Verge‘e göre, ortalama bir akıllı telefon şarj olmak için 0,012 kWh enerji kullanıyor. Üretken yapay zeka ile sadece bir görüntü elde etmek, bir telefonun şarj olması kadar enerji harcıyor.