Yapay Zekâ Girişimi Baichuan 691 Milyon Dolar Yatırım Aldı

Çin merkezli yapay zekâ girişimi Baichuan, Alibaba, Tencent ve Xiaomi’den 691 milyon dolar yatırım aldı.

Çin’in yapay zekâ sahnesinde önemli bir oyuncu olan Baichuan, Alibaba, Tencent ve Xiaomi’den toplamda 5 milyon yuan, yani yaklaşık 691 milyon dolar yatırım aldığını duyurdu. Bloomberg’in haberine göre, Baichuan şu anda 20 milyar yuan (2,7 milyar dolar) değerinde.

Pekin ve Şanghay Hükümetlerinden Ek Yatırım

Baichuan ayrıca Pekin hükümetinin AI Industry Investment Fund’ı, Shanghai AI Industry Investment Fund ve Shenzhen Capital Group’tan da ek yatırımlar alarak, sermaye tabanını daha da genişletti. Şirket, Nisan 2023’te Wang Xiaochuan tarafından kuruldu ve hızla büyüyerek Çin’de önde gelen bir yapay zekâ geliştiricisi haline geldi.

Baichuan, üretimsel yapay zekâ ve büyük dil modelleri üzerine yaptığı çalışmalarla Microsoft ve OpenAI gibi devlerle rekabet ediyor. Şirketin çekirdek ekibinde Google, Tencent, Baidu, Huawei, Microsoft ve ByteDance gibi büyük teknoloji şirketlerinden çok sayıda yapay zekâ uzmanı bulunuyor.

Büyük Dil Modelleri ve Yapay Zekâ Asistanı

Baichuan, Çin’de büyük dil modellerini piyasaya sürmek için düzenleyici onay alan ilk şirketlerden biri oldu. Ticari olarak Baiuchan2-53B’nin piyasaya sürülmesiyle başlayan şirket, lansmandan bu yana Baichuan-7B, Baichuan-13B ve Baichuan4 dahil olmak üzere 12’den fazla LLM yayınladı. Mayıs 2024’te yapay zekâ asistanı Baixiaoying’i tanıttı.

Baichuan, kendi adını taşıyan LLM’i Baichuan 4’ün, en son SuperCLUE testinde OpenAI’ın GPT-4’ü ve Anthropic PBC’nin Claude 3 Opus’u da dahil olmak üzere popüler LLM’leri geride bıraktığını belirtti. Ayrıca, Baixiaoying chatbot’unun Baidu’nun Ernie botu ve Moonshot AI’nın Kimi’si gibi yerel rakipleri karşısında arama yapma becerisiyle öne çıktığını vurguladı.