Vietnam’da Şirketler Temiz Enerji Satın Alacak

Vietnam’da yüksek elektrik tüketimi olan fabrikaların rüzgâr ve güneş enerji üreticilerinden doğrudan elektrik satın almasına izin verecek.

Seattle Times’ın haberine göre, Vietnam hükümeti bu ay başında Doğrudan Güç Satın Alma Anlaşmaları (DPPA) için yeni bir kararnameyi onayladı. Bu düzenleme, tüm elektrik tüketicilerinin sadece devlet işletmesi Vietnam Electricity (EVN) ve belirli oranlarda elektrik dağıtan bağlı kuruluşlara bağımlı olma zorunluluğunu kaldırıyor.

Vietnam’ın hamlesi, yatırımcıların temiz ve istikrarlı enerjiye erişim endişelerini gideriyor. Bu, Çin dışında tedarik zincirlerini çeşitlendirmek isteyen işletmeler için umut verici bir alternatif olarak görülüyor. Analistler, piyasanın serbestleşmesinin temiz elektrik için bir pazar oluşturarak yeni güneş ve rüzgâr santrallerinin inşasını teşvik etmesini bekliyor. Vietnam Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na göre, yaklaşık 20 büyük şirket doğrudan temiz enerji satın almakla ilgileniyor ve toplam talebin yaklaşık 1 GW olması tahmin ediliyor.

Yeni direktif, fabrikaların yenilenebilir enerjiyi doğrudan satın alabileceği iki mekanizma sunuyor. İlki, büyük elektrik tüketicilerinin doğrudan iletim hattı ile yakındaki bir yenilenebilir enerji santraline bağlanabildiği kablo modelidir. Bu model sayesinde, elektriği belirlenen oranda satın alarak, EVN’nin katılımı olmadan tamamen temiz enerji kullanabilirler.