Unilever, Rusya’dan Çekiliyor

Unilever, Rusya’daki faaliyetlerini sonlandırmak için son adımlarını atıyor. Şirket, Rusya hükümetinden aldığı onayla varlıklarını Arnest Grubu‘na satmayı planlıyor. Arnest, yerli böcek ilacı Dichlofos üreticisi olarak biliniyor ve Unilever’in varlıklarının satışını tamamlayacak potansiyel alıcılar arasında öne çıkıyor.

35-40 Milyar Ruble Değerinde Satış

Unilever’in Rusya’daki varlıklarının değeri, indirimli olarak 35-40 milyar ruble (yaklaşık 360-415 milyon dolar) arasında tahmin ediliyor. Bu varlıklar arasında, Dove, Axe, Rexona gibi tanınmış markalar yer alıyor. Satışın gerçekleşmesi durumunda Unilever, 1991 yılından bu yana faaliyet gösterdiği Rusya pazarından tamamen çekilmiş olacak.

Unilever’in bu kararının arkasındaki en önemli etken, giderek artan jeopolitik gerilimler ve şirket üzerindeki baskılar olarak gösteriliyor. Şirket, Şubat 2022’de faaliyetlerini durdurma riskini açıklamış ancak sınırlı iş faaliyetleriyle Rusya’da kalmaya çalışmıştı. Son olarak 2023 yılı itibarıyla Rusya’daki gelirini %4,9 artırsa da net kârı %47,5 oranında düşüş gösterdi.

Unilever’in Marka Mirası

Unilever, Rusya’da Dove, Chistaya Liniya, Barchatnye Ruchki, Axe gibi kişisel bakım markalarının yanı sıra Magnat ve Inmarko dondurmalarının üretim haklarına sahip. Şirketin Rusya’daki faaliyetleri, global cirosunun %1,4’ünü ve net kârının %2’sini oluşturuyordu. Ancak bu oranlar 2023 itibarıyla %1’e kadar geriledi.

Arnest Grubu Kimdir?

Unilever’in varlıklarını satın alması beklenen Arnest Grubu, yerel pazarda böcek ilacı “Dichlofos” ve saç spreyi gibi ürünlerle tanınıyor. Stavropol ve Tula’da üretim tesislerine sahip olan şirket, 2022 yılında Heineken’in Rusya’daki üretim tesislerini 1 Euro karşılığında satın alarak adını duyurmuştu. Şirketin 2023 yılındaki geliri 13,9 milyar ruble (yaklaşık 145 milyon dolar), net kârı ise 972 milyon ruble (yaklaşık 10 milyon dolar) olarak kaydedildi.