Ufuk Avrupa: Akıllı Şehirlerde Yenilenebilir Enerji Desteği

TÜBİTAK’ın Ufuk Avrupa Programı ile 15 dakikalık şehirler ve pozitif enerji bölgeleri projeleri, kentlerin enerji dönüşümüne katkı sağlayacak.

Kentlerin sürdürülebilir ekonomik yapılar ve akıllı şehirler haline gelmesi hedefiyle başlatılan projeler, Ufuk Avrupa Programı kapsamında desteklenecek.

Avrupa ve Türkiye’de sürdürülebilir şehirler için önemli adımlar atılıyor. Bu çalışmalar, kentsel zorlukların üstesinden gelmeyi amaçlayan araştırma ve yenilik projelerine odaklanıyor.

Bu çerçevede, TÜBİTAK koordinasyonunda başlatılan ‘Kentsel Geçişleri Sürdürülebilir Geleceğe Yönlendirme Ortaklığı (DUT) 2024 Yılı Çağrısı’, Ufuk Avrupa Programı kapsamında açıldı. Çağrı, disiplinler arası araştırmaları ve yenilikçi çözümleri desteklemeyi hedefleyerek stratejik kentsel araştırmalardan uygulamalı yeniliklere kadar geniş bir alanı kapsıyor.

Uluslararası çok ortaklı konsorsiyumlar tarafından sunulacak projeler için 2 aşamalı başvuru süreci uygulanacak. İlk aşama başvuruları 14 Kasım’a kadar alınacak. Başvurular, uluslararası bir hakem kurulunca değerlendirilecek ve başarılı projeler, ortak ülkelerin ulusal fonlama kuruluşları tarafından desteklenecek.

TÜBİTAK, bilgi almak isteyenler için Ufuk Avrupa Programı internet sayfasında bir bilgilendirme bölümü oluşturdu. Ayrıca, proje önerilerinin odaklanacağı ‘Geçiş Yolları’ temaları belirlendi. 15 dakikalık şehirler, pozitif enerji bölgeleri ve döngüsel şehir ekonomileri öne çıkan temalar arasında. Projeler en fazla 36 ay sürecek ve 230 bin avroya kadar destek alabilecek. Proje maliyetleri, başvuran kurumların türüne göre %60- 100 arasında değişen oranlarda karşılanacak.

Türk araştırmacılar da bu çağrı kapsamında yer alabilir. Yükseköğretim kurumları, kamu kuruluşları ve sermaye şirketleri, TÜBİTAK’ın sağladığı desteklerden yararlanarak uluslararası işbirliklerine katılma fırsatı bulacak. Ayrıca, 17 Eylül’de çevrim içi düzenlenecek Ulusal Bilgilendirme Günü’nde, proje başvuruları, bütçe ve destek süreçleri gibi detaylar araştırmacılarla paylaşılacak.

Ufuk Avrupa Programı, Avrupa Birliği’nin 9. Çerçeve Programı olarak bilinir ve bilimsel ile teknolojik yenilikleri desteklemeyi amaçlar. Program, Avrupa’nın yenilik kapasitesini, rekabet gücünü ve istihdamını artırmayı hedefler.