Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Kapasitesi Yükselişte

Türkiye, 110 bin 339 MW toplam elektrik kurulu gücüne ulaşarak yenilenebilir enerji kapasitesinde büyük bir sıçrama yaptı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam kurulu güç içerisindeki payı %57.2’ye ulaştı.

Türkiye’nin toplam kurulu gücünde en yüksek kapasiteye sahip yenilenebilir enerji kaynağı barajlı hidroelektrik santralleri oldu. Bu santraller, 23 bin 855 MW kapasite ile yenilenebilir enerji kaynakları arasında ilk sırada yer alıyor.

Güneş enerjisi santralleri 14 bin 994 MW kapasite ile ikinci sırada yer alırken, rüzgar enerjisi santralleri 12 bin 194 MW kapasiteye ulaştı. Bu artış, Türkiye’nin yenilenebilir enerjiye verdiği önemin bir göstergesi olarak dikkat çekiyor.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) yayımladığı istatistiklere göre, Türkiye yenilenebilir enerji kurulu gücü sıralamasında 11. sıraya yükseldi. Bu alanda Çin, ABD ve Brezilya ilk üç sırada yer alıyor.

Türkiye güneş, rüzgâr, hidrolik ve jeotermal kaynakları dahil tüm yenilenebilir enerji kaynaklarını ekonomiye kazandırma hedefiyle hareket ediyor.