Türkiye’nin Orman Varlığı Dünya Standartlarına Yaklaştı

TMMOB Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, Türkiye’nin 2023’teki orman varlığı hedefinin yüzde 30 olduğunu ifade ederek, “Yüzde 29,98 ile bu hedefe neredeyse ulaşmış bulunuyoruz.” dedi.

İklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkilerini azaltmak ve yeşil alanları artırmak amacıyla yaptığı açıklamalarda Türkyılmaz, Türkiye’nin çölleşme ve kuraklıkla mücadelede önemli adımlar attığını belirtti.

Geleceğe Nefes Dünyaya Nefes” ve “Cumhuriyet’e Nefes” projeleriyle Türkiye’nin ormanlar konusundaki önemini vurgulayan Türkyılmaz, bu projelerin dünyaya yeşil bir örnek olduğunu dile getirdi.

İklim krizini etkili bir şekilde yönetmenin, ormanlaştırma kampanyalarıyla yeşil alanlarda artış sağlanarak gerçekleştiğini belirten Türkyılmaz, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün 2015-2020 raporlarına göre Türkiye’nin orman varlığını artıran ülkeler sıralamasında 46. sırada yer aldığını, ancak milli ağaçlandırma kampanyaları sayesinde 2020’de 27. sıraya yükseldiğini paylaştı.

Türkiye’nin orman varlığını arttıran ülkeler sıralamasında Avrupa’da birinci, dünya genelinde ise altıncı sıraya yükseldiğini belirten Türkyılmaz, son 20 yılda orman alanlarının yüzde 29,98’e ulaştığını ve bu rakamın 2,3 milyon hektarlık yeni yeşil alana tekabül ettiğini vurguladı.

Ormanların dünya kara parçasının yüzde 31’ini oluşturduğunu hatırlatan Türkyılmaz, Türkiye’nin 2023 orman varlığı hedefinin yüzde 30 olduğunu, yüzde 29,98’lik rakamla bu hedefe neredeyse ulaşıldığını belirterek, “Umarım en kısa sürede dünya ortalaması olan yüzde 31’e de ulaşırız.” şeklinde konuştu.