Türkiye’nin Hidrojen Üretim Potansiyeli

Hydrogen Europe CEO’su Chatzimarkakis, Türkiye’nin hidrojen üretim potansiyeli ve stratejik konumuyla Avrupa’nın enerji çeşitliliğinde kilit bir ortak olduğunu belirtti.

Avrupa Hidrojen Piyasası Birliği Hydrogen Europe‘un Üst Yöneticisi (CEO) Jorgo Chatzimarkakis, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları, Orta Doğu ve Hazar bölgesini Avrupa’ya bağlayan boru hatları ve hidrojen üretim potansiyeli ile Avrupa’nın enerji çeşitliliğinde önemli bir ortak olduğunu belirtti.

Hidrojen Projelerinde Türkiye’nin Rolü

Hydrogen Europe’ta Türkiye’den birçok üye bulunduğunu ve bu ülkede çeşitli öncü projeleri destekleyeceklerini ifade eden Chatzimarkakis, “Hidrojen Türkiye” adıyla bir yapı oluşturacaklarını söyledi. Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları ve hidrojen üretim potansiyelinin, Avrupa Birliği’nin enerji kaynak çeşitlendirmesinde önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Hidrojenin Kullanım Alanları

Chatzimarkakis, kısa vadede yenilenebilir ve düşük karbonlu hidrojenin, fosil yakıtların yoğun kullanıldığı çimento, çelik, nakliye ve havacılık gibi endüstrilerde mevcut süreçlerin karbonsuzlaştırılmasında kullanılacağını belirtti. Uzun vadede ise temiz hidrojenin enerji depolanması ve elektrik şebekelerinin dengelenmesi için kullanılacağını kaydetti.

Hidrojen, ayrıca hava ve deniz taşımacılığında, ticari ve endüstriyel ısıtmada ve otoyol taşımacılığının farklı segmentlerinde kullanılabilecek. Hidrojen ve yenilenebilir enerji, madalyonun iki yüzü gibi değerlendirilebilir.

Fosil Yakıtlara Bağımlılığın Azaltılması

Daha fazla hidrojenin enerji sistemine dahil edilmesinin jeopolitik ve ekonomik açıdan birçok avantaj sağladığını vurgulayan Chatzimarkakis, “Rusya-Ukrayna Savaşı, Avrupalı ülkelerin Rus petrolü ve doğal gazına bağımlı olmanın sürdürülemez olduğunu anlamalarına yardımcı oldu. Savaş, hidrojenin ve döngüsel ekonominin potansiyelini daha da belirgin hale getirdi,” dedi. Hidrojenin, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltarak enerji güvenliğini artıracağını belirten Chatzimarkakis, uygun desteklerle hidrojenin doğal gazın yerini alabileceğini ifade etti.