Türkiye’nin En Büyük İkinci GES Projesi Devreye Alındı

Limak Yenilenebilir Enerji tarafından Hatay’ın Erzin ilçesinde inşa edilen Erzin-1 Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesi, Türkiye’nin en büyük ikinci güneş enerjisi santrali olma yolunda ilerliyor. 140 MW toplam kurulu güce sahip olacak santralin kısmı kabulleri, 9 Ağustos ve 23 Ağustos 2024 tarihlerinde gerçekleştirildi. Santralin tamamlanan 60 MW’lık bölümü kısmi olarak devreye alınırken, Ekim 2024’te tam kapasite ile faaliyete geçmesi planlanıyor.

Sürdürülebilir Enerjiye Katkı

Türkiye’nin enerji arz güvenliğini artırmak amacıyla sürdürülebilir enerji yatırımlarını hızlandıran Limak Yenilenebilir Enerji, Erzin-1 GES projesini hayata geçiriyor. Finansmanı, Ziraat Bankası kredisi ve DZ Bank aracılığıyla kullanılan Euler Hermes kredisi ile sağlanan proje, GE Vernova ve İnojen Enerji ile yapılan tedarik, kurulum ve devreye alma anlaşması kapsamında ilerliyor. Santral tam kapasite faaliyete geçtiğinde, yılda 270 milyon kWh üzerinde elektrik üreterek Türkiye’nin enerji üretimine büyük katkı sağlayacak.

Bölgeye İstihdam ve Ekonomik Fayda

Yaklaşık 2 bin dönümlük arazi üzerine kurulan Erzin-1 GES, inşaat sürecinde 500 kişiye istihdam sağladı. 6 Şubat depremlerinin ardından bölgedeki normale dönüş sürecine de katkıda bulunan proje, tam kapasite faaliyete geçtiğinde 106 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak. Santralde kullanılan ‘bifacial’ teknolojisi sayesinde çift yönlü ışınımdan faydalanılarak daha yüksek verimlilik sağlanacak. Ayrıca, yıllık 175 bin ton ilave karbon emisyonunun azaltılması hedefleniyor.

YEKA GES-4 Erzin-Viranşehir Projesinin İlk Adımı

Erzin-1 GES, Güneş Enerjisine Dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) kapsamında hayata geçirilen YEKA GES-4 Erzin-Viranşehir yarışmasının kısmi olarak devreye alınan ilk projesi olma özelliği taşıyor. Bu proje, yerli malı kullanımını teşvik eden Yerli Malı Kullanım Karşılığı Tahsis (YMKT) yöntemiyle de dikkat çekiyor.

Ekim 2024’te tam kapasite ile devreye girmesi planlanan Erzin-1 GES, bölgenin enerji talebini karşılayarak enerji kalitesini artıracak ve Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacak.