Bor ilçesindeki 2 milyon metrekarelik alana kurulan güneş enerji santralinin, ağustos ayının sonunda üretime geçmesi hedefleniyor.
Ecogreen Elektrik Enerji Üretim AŞ, Bor ilçesi Emen köyü yakınlarında bulunan santralde kurulum çalışmalarına devam ediyor. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Güneş Enerjisi Santralleri-4 (YEKA GES-4) yarışmalarında Bor-2 ihalesini kazanan şirket, bu GES Santrali ile 300 bin haneye elektrik sağlamayı hedefliyor.
Şu anda yaklaşık 100 bin panelin kurulduğu ve tamamlandığında 244 bin 80 panele ulaşacak olan santralin ağustos sonunda üretime geçmesi planlanıyor. GES Grup Başkanı Ali Korkmaz, projelerinin ve yatırımlarının erken devreye alınmasıyla finansal olarak daha yönetilebilir hale geldiğini belirtti. Korkmaz, projeyi planlarken 100 megavat alternatif akım, 130 megavat doğru akım kapasitesi üzerinde yoğunlaştıklarını ve yaptıkları optimum çalışmalara göre en uygun sistemin tek eksen güneş takip sistemi olduğuna karar verdiklerini söyledi. Ayrıca, bu alanda başarısını kanıtlamış global firmalarla çalışmaya özen gösterdiklerini ifade etti.
Türkiye Ortalamasının Üzerinde Üretim
Korkmaz, yatırımlarında yüksek teknoloji kullandıklarını belirterek, bölgede yeryüzünden yansıyan ışınım oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu ifade etti. Türkiye genelinde yaklaşık yüzde 15 seviyelerinde olan bu oranın, yatırım sahalarında yüzde 30’un üzerine çıktığına vurgu yaparak şunları kaydetti:
“Burada sadece gökyüzünden gelen ışınımdan değil, aynı zamanda yeryüzünden yansıyan ışınımdan da enerji üreteceğiz. Bu alan, 2 milyon metrekarelik bir arazi üzerine kurulacak. Bu alanın 450 bin metrekaresi 130 megavatlık panellerle kaplanacak ve sahanın her tarafına yayılmış olacak. Yıllık olarak yaklaşık 300 gigavat saatlik bir üretim kapasitesi bekliyoruz. Bu güneş enerji santrali, yılda yaklaşık 300 bin hanenin enerjisini tek başına sağlayacak. Ülkemiz için son derece faydalı ve verimli bir yatırım olacak. İhaleyi oldukça rekabetçi bir fiyatla kazandık. Bu santral, bu rekabetçi rakamlar ve ucuz elektrikle ülke ekonomisine önemli bir kaynak sağlayacak.”
180 Bin Ton Karbon Salımı Engellenecek
Korkmaz, altyapı çalışmalarında neredeyse yüzde 100 seviyesine ulaştıklarını belirterek, “Üst yapıda da yaklaşık yüzde 50 seviyesine geldik. Yatırımımızı tamamlayarak ağustos sonu ya da eylül ayının ilk haftasında yüzde 100 devreye almayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Korkmaz, aynı zamanda bölge halkına iş imkanı sunduklarını ve istihdam edilen 400 kişinin yarıdan fazlasının Niğde’den geldiğini belirtti. Bor GES projesinin Konya Karapınar’dan sonra en büyük ikinci santral olacağını vurgulayan Korkmaz, inovatif ve yenilikçi bir santral kuracaklarını ifade etti. Santralin çevre açısından da önemli bir rol oynayacağını dile getiren Korkmaz, tek başına 180 bin ton karbon salınımını engelleyeceğine dikkat çekti ve bölgede başka firmaların da 2 GES santrali daha kuracağını bildirdi. Bu sayede, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı artacak ve çevreye dost bir enerji üretimi sağlanacak.
Her Panelden 30 Saniyede Bir Veri
Korkmaz, yapay zeka destekli bir altyapı kurduklarına işaret ederek, şöyle konuştu:
“244 bin 80 panelin hemen hemen her birinden her 30 saniyede bir veri gelecek. İşletme açısından bir panelin verimsizliğine bile tahammülümüz yok. İşletsel anlamda yüzde 99,99 emre amadelik gibi bir hedefimiz var. Yapımızı bu yönde kurguluyoruz. Sahamız çok büyük, 2 milyon metrekare. Saha güvenlik açısından da işletmesi zor bir alan. Bu nedenle genelde askeri tesislerde kullanılan radar teknolojisiyle bir güvenlik sistemi kuruyoruz. Sızmalara ya da oluşabilecek vandalizme karşı teknolojik altyapıyla sahamızı korumayı planlıyoruz. Bu sahada 360 derece radarlar var. Tehdidin sınıfına göre reaksiyon verebilecek otonom altyapıya sahip bir santral olacak.”