Türkiye’nin E-Ticaret Pazarında TEMU Tepkisi

Online pazaryeri Temu, uygun fiyatları ve geniş ürün yelpazesiyle Türkiye pazarına hızlı bir giriş yaptı. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, bu durumun yerli e-ticaret firmaları için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

2022 yılında kurulan online pazaryeri Temu, kısa sürede milyonlarca kullanıcıya ulaşarak büyük bir başarı elde etti. Geçtiğimiz ay Türkiye pazarına da hızlı bir giriş yapan Temu, uygun fiyatları ve geniş ürün yelpazesiyle bir ay gibi kısa sürede milyonlarca kullanıcıya ulaştı.

E-Ticaret Sektöründe Yeni Bir Aktör

Temu’nun Türkiye pazarına girişi, e-ticaret sektöründe yeni bir oyuncunun dahil olmasından ziyade, “oyunu değiştiren” bir aktörün katılımı olarak değerlendiriliyor. Ancak, bu durum yerli e-ticaret firmaları için büyük bir tehdit oluşturuyor.

Birleşmiş Markalar Derneği’nden Uyarı

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, yurtdışından düşük gümrük vergisiyle ürün getiren alışveriş platformlarının Türkiye’nin ticareti için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Öncel, piyasada haksız rekabete yol açan bu tehdidin büyümemesi için ilgili mevzuatın bir an önce güncellenmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin Yüksek Gümrük Vergileri

Türkiye, dünyanın en yüksek gümrük vergilerinin olduğu ülkelerden biri. Firma üretim için ham madde veya ara mal ithal etmek istediğinde çok yüksek gümrük vergileri ödüyor. Bitmiş ürün ithalatında ise maliyeti ikiye katlayan referans fiyat uygulanıyor. Bu da Türkiye’yi Avrupa’dan bile pahalı bir ülke haline getiriyor.

BMD’nin Haziran Ayı Anketi Sonuçları

BMD’nin Haziran ayı anket sonuçlarını değerlendiren Sinan Öncel, Babalar Günü ve Kurban Bayramı alışverişine rağmen geçen ay her üç markadan birinin adet satışlarının gerilediğini dile getirdi. Satış hacminin daraldığı bir süreçte yabancı menşeli e-ticaret platformlarının düşük gümrük vergisiyle ürün getirmeye başladığını belirtti.

Bayram, Babalar Günü ve tatil alışverişinin yaratacağı üçlü dalgayla birlikte Haziran ayı satışlarında ciddi bir artış beklenirken, veriler bu beklentinin altında kalındığını gösteriyor. Bayram alışverişinin yapıldığı hafta bir canlılık olsa da sonrasında satışlarda ciddi düşüş yaşandı.

Mevzuat Güncelleme Çağrısı

Sinan Öncel, Avrupa Birliği (AB) ve ABD başta olmak üzere birçok ülkenin söz konusu e-ticaret platformlarıyla ilgili mevzuatlarını güncellemeye hazırlandığını belirtti. Türkiye’de de en kısa zamanda ilgili mevzuatın güncellenmesi gerektiğini vurguladı. Aksi takdirde, yerli e-ticaret firmaları ve markalar için telafisi imkânsız zararlarla karşılaşılabileceği uyarısında bulundu.