Türkiye 2035 Yenilenebilir Enerji Yol Haritası Açıklandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Dönüşümü – Yenilenebilir Enerji 2035 lansman toplantısında Türkiye’nin yenilenebilir enerji vizyonunu açıkladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bu süreçte toplamda 108 milyar dolarlık bir yatırım ve reform döneminin başlayacağını duyurdu. Bu yatırım hamlesiyle Türkiye, rüzgâr ve güneş enerjisinde önemli bir atılım gerçekleştirecek.

GES ve RES Projeleri Geliştirilecek

Bakan Bayraktar, 2035 yılı itibarıyla Türkiye’nin rüzgâr ve güneş enerjisinde 120 bin megavatlık kurulu güce ulaşmayı hedeflediğini belirtti. Bu hedef doğrultusunda, her yıl 2 bin megavatlık Güneş Enerjisi Santrali (GES) ve Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) ihalesi yapılacağını açıkladı. Bayraktar ayrıca, 2024 itibarıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye’nin toplam kurulu gücündeki payının %59’a ulaştığını vurguladı.

 “Süper İzin” Mekanizması

Bakan Alparslan Bayraktar, ihale süreçlerini hızlandırmak amacıyla “süper izin” mekanizması getirileceğini açıkladı. Bu mekanizma ile Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreçlerinin süresi 48 aydan 2 yılın altına indirilecek. Ayrıca, 28 Ekim’de 1.200 megavatlık 5 RES ihalesi, 4 Kasım’da ise 800 megavatlık 6 GES ihalesi duyurulacak.