Turkcell’in AI4Green’i Zirvede!

Turkcell’in paydaşları arasında yer aldığı uluslararası AR-GE projelerinden AI4Green Projesi (Artificial Intelligence for Green Networks), ‘Eureka Yılın İnovasyon Ödülü’ne layık görüldü.

Turkcell’in AI4Green projesi, Eureka CELTIC Next kümesi altında yer alarak ve TÜBİTAK Uluslararası Sanayi İş Birliği Programı kapsamında desteklenerek büyük bir başarıya imza attı. Proje, Türkiye’nin yanı sıra Finlandiya, Fransa, Portekiz ve İsveç’ten toplam 17 paydaşın katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye konsorsiyumu Turkcell, P.I. Works ve Turkgen’den oluşurken, konsorsiyumun koordinatörlüğünü de Turkcell üstlendi. Projenin uluslararası koordinatörlüğü ise İsveç’ten KTH Royal Institute of Technology tarafından yürütüldü.

Üç Yıllık Çalışmanın Sonucu: Eureka Yılın İnovasyon Ödülü

AI4Green projesi, yeni şebeke mimarilerinin geliştirilmesini ve akıllı şebekelerin gelişimini dikkate alarak kapsamlı yapay zeka tabanlı algoritmalar ve çözümler geliştirmeyi hedefledi. Üç yıllık yoğun çalışmaların ardından 2023 itibarıyla tamamlanan proje, enerji verimliliği ve risk farkındalığı alanında elde ettiği sonuçlarla ‘Eureka Küresel İnovasyon Zirvesi 2024’te Eureka Yılın İnovasyon Ödülü’ne layık görüldü.

Sürdürülebilir ve Verimli Şebeke Altyapısı Hedefi

Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Vehbi Çağrı Güngör, açıklamasında, daha sürdürülebilir ve verimli bir şebeke altyapısına sahip olmak adına yürütülen çalışmalara değindi. Güngör, “2026 itibarıyla toplam elektrik ihtiyacımızın yüzde 65’ini rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarıyla karşılamayı hedefliyoruz. AR-GE ve yenilik faaliyetlerimizle doğrudan yatırımlarımızı desteklemeye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Enerji Tasarrufu ve Akıllı Çözümler

Güngör, AI4Green projesinin başarısına dair detayları da paylaştı. Projede, P.I. Works ile birlikte baz istasyonlarının otomatik kapatılması sağlanarak önemli enerji tasarrufları elde edildi. Turkgen ile yürütülen çalışmalarda ise sosyal medya verilerinin işlenmesiyle anlık olaylar ve yoğunluklar tespit edilerek, planlama dışı ihtiyaçlar hızla karşılandı.

Teknoloji ve İnovasyonun Öncüsü: Turkcell

Turkcell, 30 yıldır teknoloji ve inovasyon konusunda Türkiye’ye öncülük ediyor. Güngör, “AR-GE çalışmalarımız ile ülkemiz için fayda üretmeye devam ediyoruz. Yerli ve yabancı proje paydaşlarımızla uluslararası arenada rekabetçi ve yenilikçi çıktılar üretiyoruz. TÜBİTAK ve Avrupa Birliği’nin desteklediği projelerimizle başarılı sonuçlar elde ediyor ve ortak bilgi birikimini artırıyoruz.” dedi.

Turkcell, yeni nesil teknolojiler odaklı AR-GE çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. AI4Green projesi, Turkcell’in sürdürülebilirlik ve yenilikçi teknoloji alanında attığı adımların sadece bir örneği.