Turkcell’den Güneş Enerjisi Santrali Yatırımı

Turkcell, önümüzdeki üç yıl içerisinde 300 MW kurulu güce sahip ve öz tüketim modeline dayalı güneş enerjisi santralleri (GES) kurmayı planladığını ifade etti.

Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. (TCELL), 22 Ağustos 2023 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı bildirimde, güneş enerjisi santrali kurulumuna dair açıklama yaptı. Şirketin KAP’a yaptığı açıklama ise şu şekilde:

“Turkcell Grubu olarak, artan enerji ihtiyacını ve maliyetlerini yönetmenin yanı sıra, sürdürülebilirlik önceliklerimiz çerçevesinde operasyonlarımızı enerji verimliliği bilinciyle sürdürmekteyiz. Bu bağlamda, 2030 yılına kadar enerji tüketiminin %100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı hedeflemekteyiz.

Bu doğrultuda, son yıllarda veri merkezleri ve plazalarımız için geliştirdiğimiz güneş enerjisi projelerine ek olarak, 2021 yılında satın alınan 18 MW kurulu güce sahip Karadağ Rüzgar Enerjisi Santrali ve bugüne kadar yaklaşık 735 adet baz istasyonuna entegre ettiğimiz güneş enerjisi panelleri gibi öncü çözümleri sektörde hayata geçirmiş bulunmaktayız.”

Güneş Enerjisi 300 MW Kurulu Gücünde Olacak

Turkcell Grubu, hedeflerimize uygun şekilde, üç yıl içerisinde 300 MW kurulu güce sahip ve öz tüketim modeline dayalı güneş enerjisi santralleri (GES) kurma planı içinde. Bu amaç doğrultusunda, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) ve ilgili bölge Elektrik Dağıtım şirketleri tarafından Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği’nin ilgili 5/1h maddesi çerçevesinde toplam 213 MW kurulu güç kapasitesi tahsis edilmiştir ve yeni kapasite izinleri için çalışmalar devam etmekte.

Bu enerji projelerinin yatırım tutarı, güncel ekonomik ve makro göstergeler göz önüne alındığında yaklaşık 240 milyon USD olarak tahmin ediliyor. Bu yatırımların tamamlanmasıyla, 2026 yılı itibarıyla Turkcell Grubu’nun tüketmiş olduğu elektriğin yaklaşık %65’inin yenilenebilir kaynaklardan temin edilmesi hedefleniyor.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım