Turkcell, Yeşil Enerji Yatırımlarına Devam Ediyor

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, yeşil enerjiye 240 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını ifade etti.

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, “2026 yılında yıllık tüketimimizin yüzde 65’ini; 2030 yılında ise yüzde 100’ünü yeşil enerjiden karşılayabilme amacını taşıyoruz. Bu doğrultuda 240 milyon dolarlık bir yatırımı burada gerçekleştireceğiz. Hedefimiz, yeşil enerji üreten bir şirket olmaktır.” şeklinde ifade etti.

Murat Erkan

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan’ın katılımıyla KKTC’de düzenlenen toplantıda, Turkcell’in ikinci çeyrek finansal sonuçları paylaşıldı. Toplantıda “yenilenebilir enerji” ve “sürdürülebilirlik” vurgulanırken, Turkcell “Gelecek Hepimizin Ama Dünyamız Tek” anlayışıyla hareket ediyor ve iş dünyasına sürdürülebilirlikle ilgili farkındalığı artırma çağrısı yapıyor. Toplantı sırasında Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, şirketin faaliyetleri ve hedefleri hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin yenilenebilir enerjiye en fazla yatırım yapan şirketi olan Turkcell, faaliyetleriyle topluma değer katmayı amaçlarken aynı zamanda gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için çalıştığını vurguladı.

“Güneş enerjisinde 2025 sonuna kadar 300 MW kurulu güç hedefliyoruz”

Murat Erkan, Turkcell’in güneş ve rüzgar enerjisi faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Murat Erkan, Ankara, Adana ve Tekirdağ’daki veri merkezleri ile KKTC ve Diyarbakır’daki iki bölge yerleşkesinde güneş enerjisi sahalarının bulunduğunu hatırlatarak, “Ayrıca, Türkiye’nin dört bir yanında 2023 sonuna kadar toplamda 57 MW kurulu güce sahip olacak güneş enerjisi (GES) projelerinde saha çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2025 sonuna kadar güneş enerjisi alanında toplam 300 MW kurulu güce sahip olmayı hedefliyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu. Erkan ayrıca, İzmir Karadağ’da, yaklaşık 2 bin 500 baz istasyonunun yıllık tüketimini karşılayabilecek üretim kapasitesine sahip, 18 MW büyüklüğünde 6 türbinli rüzgar enerji santrallerinin olduğunu ve bu santralin 27,6 MW kurulu güce ulaştırılması için izin süreçlerinin devam ettiğini de belirtti.

“Yıllık bazda gelirde yüzde 73,5 büyüme yaşadık, 1,4 milyon yeni müşteri kazandık”

Murat Erkan, Turkcell’in finansal sonuçlarını da açıkladı. Müşteri ve verimlilik odaklı yaklaşımlarının, şirketin finansal performansını koruma ve güçlendirme konusunda önemli olumlu katkı sağladığına vurgu yapan Erkan, “Genişleyen müşteri tabanımızın, dijital hizmetlerimizin ve teknoloji finansman işlerimizin katkısıyla çeyreklik performansımız hız kazandı. 2023 beklentilerimizi, güçlü ilk yarı performansımız ve yılın geri kalanı için olan güvenimizle birlikte yukarı revize ediyoruz. Dijital hizmetler, iş çözümleri ve teknoloji finansman gibi stratejik öncelik alanlarımızda büyük büyüme potansiyeli yakaladık. 2023’ün ikinci yarısında da sürdürülebilir büyüme trajedisini sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu. Erkan aynı zamanda, dijital hizmetler, iş çözümleri ve teknoloji finansman gibi stratejik öncelik alanlarında büyüme ivmesi yakaladıklarını belirterek, “2023’ün ikinci yarısında da sürdürülebilir büyümeyi sürdüreceğiz.” ifadesini kullandı.

“5G için acele eden ülkeler aceleden dolayı çok da mutlu değiller”

Enerji yatırımlarının planlandığı bağlamda enerji giderlerinin maliyet içindeki payı hakkında sorulan bir soruya cevap veren Erkan, “Enerjinin toplam maliyetlerimiz içindeki payı 2021’den 2022’ye doğru yaklaşık 2,5 kat arttı. Ancak 2023’te bir indirim yaşandı. Bu sebeple, 2022 yılında finansal açıdan bizi zorlayan faktörlerden biri enerji maliyetiydi. Bu yıl enerji giderlerinin toplam maliyet içindeki payı yüzde 8 civarında, toplam gelire oranı ise yüzde 4 seviyesindedir.” dedi. Erkan ayrıca, 5G ihale sürecine dair, “5G için acele eden ülkeler, hızlı hareket etmekten dolayı pek de memnun değil. 5G aslında kuruluşların dijital dönüşümü için büyük bir öneme sahip.” ifadelerini kullandı.

 

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım