Turkcell 32 Ton Tekno Atıkla Eğitime Destek Verdi

Turkcell 4 yıldır sürdürdüğü tekno atık projesi, hem çevrenin korunmasına destek verdi hem de yüzlerce çocuğun eğitimine katkı sağladı.

Şirketin açıklamasına göre, Turkcell, 14 Ekim Uluslararası Elektronik Atık Günü öncesinde tekno atık geri dönüşümünün önemine dikkat çekti ve ‘Eğitime Dönüştür’ kampanyasının sonuçlarını paylaştı.

Yaklaşık 4 yıl önce başlatılan proje kapsamında, evlerden Turkcell mağazalarına getirilen 32 ton tekno atık geri dönüşüme kazandırıldı. Turkcell, atıklardan elde edilen gelirle yüzlerce çocuğun nitelikli eğitimine destek oldu. Hanelere açılan ilk tekno atık projesinin mimarı olan Turkcell, projeyle eğitime destek olma motivasyonunu sağlarken, zehirli maddelerin e-atıklar üzerinden toprağa karışmasını engelliyor, kaynakların verimli kullanımını sağlayarak ‘şehir madenciliğine’ de katkı sağlıyor.

Türkiye’de e-atıkların yüzde 7’si dönüştürülüyor

Açıklamada görüşlerine yer verilen Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Ergenekon, e-Atık konusunun önemini vurguladı. Yapılan araştırmalarda dünya genelinde her yıl yaklaşık 53,6 milyon ton elektronik atığın ortaya çıktığını belirten Ergenekon, ‘Ancak bunların yüzde 83’ü hâlâ toplanmıyor. Türkiye’de ise geri dönüştürülen e-atıkların oranı sadece yüzde 7. Biz Turkcell olarak e-atık tsunamisine ‘Eğitime Dönüştür’ projemizle dalgakıran olmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar sadece evlerden mağazalarımıza getirilen elektronik atık miktarı 32 tonu buldu. Bu atıkların dönüşümünden sağlanan gelirle ise yüzlerce öğrencinin nitelikli eğitimine katkı sağladık.

‘Eğitime Dönüştür’ kampanyası çevresel kazanımının yanında eğitime destek olmak açısından da önemli. Millî Eğitim Bakanlığı ile okullarda bu konuda eğitimler düzenlemeyi planlıyoruz. Mağazalarımızdaki personellerimizi de bu konuda eğiterek müşterilerimizi bilgilendirmelerini hedefliyoruz. Her yıl sonu yaptığımız gibi önümüzdeki günlerde de toplama noktalarımıza tekno atık getirenlere hediye çeki kampanyamıza devam edeceğiz.’ ifadelerini kullandı

‘Elektronik atıkların ticari değeri 62 milyar dolar’

Dünyadaki e-atık sürecinin kötü yönetimi nedeniyle döngüsel ekonomi için büyük bir fırsatın kaçırıldığını da kaydeden Ergenekon, “Her yıl ortaya çıkan elektronik atıkların ticari değeri 62 milyar dolara karşılık geliyor. Birleşmiş Milletler raporlarına göre 2050 yılında yıllık elektronik atık miktarının 120 milyon ton olacağı öngörülüyor. Türkiye’de ortaya çıkan elektronik atık miktarı ise 500 bin tonu geçmiş durumda. Kullanım ömürleri çok uzun olmadığı için cep telefonları elektronik atıkların en büyük bölümünü oluşturuyor.” yorumunu yaptı.

‘BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde ilk 10’dayız’

Ergenekon, firmalara sürdürülebilirlik ve iklim krizi noktasında da önemli görevler düştüğünü hatırlattı. Türkiye’nin teknoloji devi olarak sürdürülebilirliği bilimle harmanladıklarını vurgulayarak şunları kaydetti: ‘Türkiye’de Bilime Dayalı Hedefler Girişimi (SBTi) hedef onayını alan ilk ve tek telekomünikasyon firmasıyız. 2030’a kadar doğrudan ve dolaylı karbon ayak izini ifade eden Kapsam 1 ve 2 emisyonlarımızı yarıya indirmeyi; tüketicilerin edindiği ürünlerden kaynaklı Kapsam 3 emisyonlarını ise yüzde 25 azaltma taahhüdümüzle iklim krizinin etkilerini en aza indirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Telekomünikasyon sektöründe bir ilki daha gerçekleştirerek, İklimle İlgili Finansal Beyan Görev Gücü (TCFD) tavsiyeleriyle risklerimizi ve fırsatlarımızı belirledik. Bu vizyon, yatırımlarımızı bütünsel şekilde yönlendiriyor ve bizi gerçek anlamda sürdürülebilir bir şirket yapıyor.

TÜBİSAD ile dönüştü, TEGV’e bağış oldu

Yaklaşık 4 yıldır aralıksız devam eden ‘Eğitime Dönüştür’ projesi kapsamında Turkcell’in tüm mağazalarında bulunan geri dönüşüm kutularına getirilen kullanılamaz durumdaki cep telefonu, bilgisayar, tablet ve aksesuarları gibi tekno atıklar, Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) iş birliği ile geri dönüşüme gönderiliyor.

Geri dönüşümden elde edilen gelirin tamamı çocukların nitelikli eğitiminde kullanılmak üzere ‘Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) bağışlanıyor. Turkcell böylece müşterilerini kaynakların verimli kullanımına ve sürdürülebilir yaşam tarzına geçmeye teşvik ediyor. Mağazalarda ve Türkiye’nin sadece elektronik ürün satışı yapan ilk pazar yeri Pasaj üzerinden başlayan satın alma sürecinden atık yönetimine kadar tüm adımları takip eden Turkcell, sürdürülebilir ürün alternatifleriyle de projenin devamlılığına imkan sağlıyor.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım