Tüpraş, Water Europe’a Üye Oldu

Türkiye’nin önde gelen sanayi şirketlerinden Tüpraş, Avrupa su ekosisteminin güçlenmesi için yeni teknolojileri destekleyen Water Europe‘a katılan ilk Türk sanayi şirketi oldu.

Tüpraş, “Stratejik Dönüşüm Planı ve 2050 Karbon Nötr” hedefi doğrultusunda geleceğin enerjisini üretmek için faaliyetler yürütüyor. Şirket bu doğrultuda, su verimliliği ve atık su geri kazanımı çalışmalarıyla sürdürülebilir su yönetimine odaklanarak, küresel su ekosisteminin güçlenmesine katkı sağlayacak önemli bir adım attı.

Tüpraş, su yönetiminde iş birlikleriyle yeni teknolojileri kullanmak amacıyla Avrupa su pazarının önde gelen paydaş kuruluşu Water Europe’a katılarak, Türkiye’deki sanayi kuruluşları arasında platforma üye olan ilk şirket oldu.

Tüpraş, su verimliliğine odaklanan bir şirket olarak, döngüsel ekonomi alanındaki Ar-Ge çalışmalarını sürdürerek atık suların geri kazanımıyla temiz su kullanımını azaltma, rafineri atıklarının endüstriyel simbiyozla farklı sektörlerde kullanımı, atıklardaki değerli ürünlerin geri kazanımı ve atıkların yenilikçi teknolojilerle değerlendirilmesi gibi hedefleri benimsiyor. Bu doğrultuda, şirketin AB fonu almaya hak kazanan üç projesinin yanı sıra Ar-Ge Merkezi’nde birçok proje devam ediyor.

Tüpraş, Su Verimliliği ile Değer Yaratacak

Konuyla alakalı açıklama yapan Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, şirketin tüm iş süreçlerinde sınırlı bir kaynak olan suyun verimli kullanımına büyük önem verdiklerini belirtti. Yelmenoğlu, “Stratejik Dönüşüm Planımız kapsamında ham su tüketimi ve atık su deşarjını en aza indirgemeyi amaçlıyoruz. Son 10 yılda tüm rafinerilerimizde 175 milyon metreküp atık suyu geri kazanarak yeniden kullandık. Bir başka deyişle yaklaşık 2,5 milyon kişinin bir yıllık su tüketimine eşit miktarda su tasarruf ettik.” dedi.

Water Europe’a katılan ilk Türk sanayi kuruluşu olmaktan çok memnun olduklarını dile getiren Yelmenoğlu, “Su konulu ve fonlanmaya hak kazanan AB Horizon 2020 projelerindeki ortakların yüzde 75’i Water Europe üyesi. Tüm açılardan, üyeliğimizin sürdürülebilirlik ve stratejik dönüşüm hedeflerimiz için önemli bir değer yaratacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu