Tüketiciler, Sürdürülebilir Ambalaja Önem Veriyor

Tetra Pak Sürdürülebilir Ambalaj Araştırması, 29 ülkede 14.500 kişiyle yapıldı. Türk tüketiciler de dahil olduğu çalışma, tüketim yaklaşımlarına dair çarpıcı sonuçlar sundu.

Sürdürülebilir Ambalaj Araştırması Sonuçları:

  • Çevre dostu ambalaj tercih edenler: %63
  • Çevresel sorunların kritik olduğunu düşünenler: %82
  • Atıkları geri dönüşüm için ayrıştıranlar: %46
  • Gıda israfını azaltmaya çabalayanlar: %44
  • Geri dönüştürülmüş malzemeden ambalaj tercih edenler: %36
  • Plastikleri geri dönüşümü için ayıranlar: %60
  • Kartonları geri dönüşümü için ayıranlar: %56
  • Çevre dostu ambalaj kullanan markaları tercih edenler: %87

Araştırmaya göre, tüketicilerin büyük kısmı evlerindeki gıda israfını azaltma yolları arıyor. Bu bağlamda, tüketicilerin yüzde 82’si çevresel sorunların kritik önemde olduğunu düşünüyor. Çevresel endişeler arasında ise çevre kirliliği, ormansızlaşma, bilinçsiz arazi kullanımı, su kıtlığı, doğal kaynakların azalması, küresel ısınma/iklim değişikliği ve gıda israfı ön plana çıkıyor. Araştırmaya katılan tüketicilerin yüzde 46’sı geri dönüşüm için atıkları ayrıştırıyor. yüzde 44’ü ise kendisi veya ailesi tarafından israf edilen yiyecek ve içecek miktarını azalttığını belirtiyor. yüzde 36’lık kesim ise geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen ambalajları tercih ediyor. Tüketiciler, gıda israfını önlemenin yanında çevre dostu ambalajı önemsiyor, ambalajların geri dönüştürülebilir olmasını, daha uzun raf ömrü sağlamasını, gereksiz ambalaj kullanımını ve farklı boyut ve şekillerde sunulmasını olumlu buluyor. Tüketicilerin yüzde 60’ı plastikleri, yüzde 56’sı kartonları geri dönüşüm için ayırıyor. Ambalaj açısından yüzde 65’i cam şişeleri, yüzde 60’ı plastik şişeleri, yüzde 46’sı teneke kutuları geri dönüşüm için ayırıyor. yüzde 63’ü çevresel anlamda duyarlı ambalaj üreten markaları tercih edeceğini belirtirken, yüzde 87’si bu tür ambalajların yaygınlaşmasını olumlu değerlendiriyor.

Araştırmada bir diğer nokta, tüketicilerin marka tercihlerini markanın çevre dostu iletişimine göre belirlemesi. Bu bağlamda yüzde 86’sı, bir markanın çevresel konular hakkında konuştuğunda daha fazla ürünlerini satın alma eğiliminde olduklarını ifade ediyor. Ambalaj tercihlerinde aranan özellikler arasında geri dönüştürülmüş malzemeden üretilmesi, doğada hızlıca yok olması, diğer ambalaj türleriyle uyumlu olması, biyolojik olarak hızlıca atık hale getirilebilmesi, biyolojik olarak ayrışabilmesi, geri dönüştürülmüş materyalden üretilebilmesi, etiketin olumlu etkisinin düşük olması, bitki bazlı malzemeden üretilmesi yer alıyor.