TÜBİTAK’tan Girişimcilere Destek Programları

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), girişimciler için açtığı çeşitli programlar vasıtasıyla 1 milyar 53 milyon 446 bin liralık destek sağladı.

Girişimcilere mentorluk, ticarileşme ve markalaşma gibi hizmetler sunan TUBİTAK, hayata geçirdiği programlar kapsamında yatırımcılara destek oluyor. Bu programlar ise şu şekilde: Sanayi AR-GE Destek Programı, KOBİ AR-GE Başlangıç Destek Programı, Bireysel Genç Girişim (BiGG) adıyla da anılan Girişimcilik Destek Programı, Yenilik Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik Destek Programı, Küresel Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programı (GCIP), İnovasyonun Liderleri Burs (Leaders in Innovation Fellowships) Programı ile Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı. Girişimcilik Destek Programı sayesinde 2 bin 137 girişimci için 2012 yılından bu yana 1 milyar 19 milyon lira destek aktarıldı.

Girişimcilere maddi desteğin yanında mentorluk hizmeti de sunan TÜBİTAK, KOBİ’lere verdiği mentorluk hizmetiyle girişimlerin ticari olgunluk seviyesi ile AR-GE ve yenilik kapasitesinde artışını hedefledi.

Girişimciler için en önemli konulardan biri olan ticarileşme ve markalaşma süreçlerine de destek olan TÜBİTAK, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) ile imzaladığı protokolün ardından, AR-GE teşvikleri neticesinde geliştirilen teknolojik ürünler, DMO Tekno Katalog Platformuna dahil edilerek firmaların kamu alımlarından pay alması imkânı sağlandı. Ayrıca projelerin rekabet gücünün artırılması amacıyla Ziraat Bankası ve Türk Ekonomi Bankası ile iş birliği protokolleri imzalayarak, girişimcilere uygun koşullarda finansman sağlanmasını da kolaylaştırdı.​​​​​​​