Toyota’dan Sağlık Dostu Tasarım

Toyota, otururken egzersiz yaptıran sandalyesi ve yeni nesil motor teknolojileriyle hem sağlık hem de çevre dostu çözümler sunuyor.

Toyota mühendisleri, oturma sürecini sağlıklı hale getiren özel bir sandalye geliştirdi. Sandalyenin altında üç destek direği bulunuyor ve bunlardan biri diğerlerinden daha kısa. Bu tasarım, otururken koltuğun hafifçe eğilmesine neden oluyor. 360 derece dönebilen bu destekler, kişinin otururken doğal postüral reflekslerini harekete geçiriyor. Toyota, bu sayede otururken bile kasların tekrar tekrar gerildiğini ve gevşediğini belirtiyor.

Sağlık ve Ergonomi Bir Arada

Toyota, bu sandalyenin etkisini büyük denge topları ile elde edilene benzetiyor. Sandalyede 20 dakika oturduktan sonra yorgunluk hissedilebileceğini belirten Toyota mühendisleri, bunun normalde kullanılmayan kasların çalıştırıldığının bir işareti olduğunu vurguluyor. Ancak, bu yenilikçi sandalyenin ticari satışı hakkında henüz bir bilgi paylaşılmadı.

Motor Teknolojilerinde Gelişim

Otomobil alanındaki çalışmalarına hız kesmeden devam eden Toyota, yeni motorlarıyla da dikkat çekiyor. Toyota yetkilisi Hiroki Nakajima, yeni 1.5 ve 2.0 litrelik motorlarını ‘ezber bozan çözümler’ olarak nitelendirdi. Bu motorların mevcut içten yanmalı motorlardan tamamen farklı olduğunu belirten Nakajima, yeni motorların biyoyakıt, hidrojen ve sentetik yakıtlarla çalışabilecek şekilde tasarlandığını açıkladı.

Karbon-Nötr Gelecek

Toyota, Mazda ve Subaru, CO2 emisyonlarıyla mücadele için yeni nesil karbon-nötr motorlar geliştireceklerini duyurdu. Subaru yeni nesil “boxer”, Toyota “sıralı dört silindir”, Mazda ise “rotary” motorlar üzerinde çalışacak. Bu motorlar, hibrit bir temel üzerine kurulacak ve alternatif yakıtlarla uyumlu olacak şekilde tasarlanacak.