Toyota’dan Hidrojen Yakıt Hücreli Hilux Prototipi

Toyota, karbon nötr toplum hedefleri doğrultusunda hidrojen yakıt hücreli Hilux prototipini tanıtarak önemli bir adım attı.

Marka, karbonsuz mobiliteyi hedefleyerek çeşitli güç ünite çözümlerini geliştirmeye devam ediyor. Bu strateji çerçevesinde dünyadaki farklı kullanıcıların ve bölgelerin ihtiyaçlarına göre tam hibrit, plug-in hibrit, tam elektrikli ve hidrojen yakıt hücreli araçlar sunuyor.

Karbon emisyonlarını en kısa sürede azaltmayı hedefleyen Toyota, bu amaç doğrultusunda Hilux’ın hidrojen yakıt hücreli prototipini geliştirdi.

Çığır açmaya hazırlanan hidrojen yakıt hücreli Hilux, İngiltere hükümeti tarafından desteklenen bir girişimin parçası olarak Toyota İngiltere tesisinde, Ricardo, ETL, D2H ve Thatcham Research gibi mühendislik şirketlerinin de içinde bulunduğu konsorsiyum ortaklarıyla tanıtıldı.

Hilux, olağanüstü dayanıklılığı ve güvenilirliği ile dünya çapında tanınan bir Toyota ikonu olarak bilinirken, yakıt hücreli sıfır emisyonlu güç ünitesiyle bu özelliklerini sürdürmeyi amaçlıyor. Hilux’ın güç ünitesi, yaklaşık on yıldır ticari olarak üretilen ve kendini kanıtlamış olan Toyota Mirai’nin yakıt hücresini temel alıyor. Bu sıfır emisyonlu araç sürüş sırasında sadece saf su salan egzoz ile çevreye katkıda bulunuyor.

Toyota, Hidrojen Yakıtla Çevre Dostu Bir Anlayışı Benimsiyor

Hidrojen, üç yüksek basınçlı yakıt tankında saklanıyor. Prototip Hilux’a bataryalı tam elektrikli sistemlerin sağlayabildiğinden daha yüksek olacak şekilde 600 kilometreden fazla menzil sağlıyor. Yakıt hücresi tarafından üretilen elektrik ise hibrit bataryada depolanıyor ve batarya kabin alanını etkilememesi adına arka yükleme alanında konumlandırılıyor.

2022 yılında başlatılan projede ilk araç beş hafta önce tamamlandı. Bu yılın sonuna kadar da ilk 10 Hilux’ın üretilmesi planlanıyor. Bu prototip araçlar, üretim modelinin yüksek standartlarını karşılayabilme yeteneğini değerlendirebilmek için kapsamlı güvenlik, dinamik performans, işlevsellik ve dayanıklılık testlerine tabi tutulacak. Bu testlerle Toyota’nın içerisinde bulunduğu konsorsiyum yakıt hücreli araçların ve hidrojen sistemlerinin daha farklı alanlarda kullanılması için araştırmalarını sürdürecek.

Proje içinde önemli bir rol üstlenen küresel stratejik mühendislik ve çevre danışmanlık şirketi Ricardo, 2025 sonrası potansiyel bir üretim modelinin tanıtım kararı öncesinde, önümüzdeki aylarda aracın kapsamlı testlerini gerçekleştirecek.