Tiryaki Agro,Tüpraş’la Havacılık Yakıtı Anlaşması

Tiryaki Agro, Tüpraş‘a ikinci nesil atık yağlarla sürdürülebilir havacılık yakıtı üretimi için hammadde sağlıyor.

Türkiye’nin tarım ürünleri tedarik zinciri şirketi Tiryaki Agro, büyüme stratejisinin temelini sürdürülebilir biyoekonomik faaliyetler oluşturuyor. Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi Tüpraş ile atık ve kalıntı yağlardan Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) üretimi için uzun süreli bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma, tarım ürünleri tedarik zinciri alanındaki global uzmanlığıyla Türkiye’nin lider enerji şirketi Tüpraş’ın deneyimini bir araya getiriyor.

Tiryaki Agro, proje için global gücünü kullanacak ve yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırımla temizleme ve ön işleme tesisleri kuracak. Anlaşmaya göre, Tüpraş ve Tiryaki Agro 2025’ten itibaren SAF hammaddelerinin ticaretine başlayacak. Tüpraş’ın SAF üretim tesisi tamamlandıktan sonra da 10 yıl boyunca hammadde tedarik edilecek.

Tiryaki Agro CEO’su Süleyman Tiryakioğlu, şirketi biyoekonomi alanında faaliyet gösteren bir şirket olarak tanımladı. Biyoekonomi, yenilenebilir biyolojik kaynakların işlenmesi ve ürünlerin gıda, yem, kimya ve enerjide kullanılarak değer yaratılmasını kapsar. Tiryaki Agro, atık ve kalıntı yağlardan jet yakıtı hammaddeleri ve biyoendüstriyel ürünlerin üretimi için yatırım kararları alıyor. Tüpraş’la imzalanan uzun vadeli anlaşma, sürdürülebilir havacılık yakıtı üretim tesisi için hammadde tedariğini içeriyor. Türkiye’nin öncü SAF üreticilerinden biri olma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor

Sürdürülebilirlikte Bütünsel Yaklaşım

Tiryaki Agro, tarım tedarik zincirinin aşamalarını verimli bir şekilde yönetir. Tarıma dayalı enerji projeleri, sürdürülebilir tarım uygulamaları, Ar-Ge tabanlı ürünlerin geliştirilmesi ve tarım ürünleri tedarik zinciri entegrasyonlarına yatırım yapar. Bitki bazlı protein, soya kırım tesisleri ve Afrika’da yağ tesisleri gibi projeler odaklanma alanları arasındadır.