TFF, Güneş Enerjisi ile Kendi Enerjisini Üretecek

TFF, yeşil dönüşüm adımları kapsamında Malatya’da 33 bin metrekarelik alanda 2.6 megawatt kurulu güçte güneş enerjisi santrali kuracak.

TFF‘nin Riva’daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde Aksa Enerji ile gerçekleştirilecek GES Projesi için tanıtım toplantısı yapıldı. Törene TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, başkan vekili Yusuf Günay ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Büyükekşi, “TFF, futbolun sürdürülebilir geleceği için yeşil ve dijital dönüşümü başlattı. Kulüplerin transfer ve vize süreçlerini dijitalleştirerek işlerini kolaylaştırdık. Hakem, gözlemci ve temsilci raporlarını dijitalleştirdik. Deplasman takımlarının forma mecburiyetini kaldırarak kulüpler için tasarruf sağladık. Ayrıca TFF’de dijital imzaya geçtik ve altyapı akademilerinde ‘big data’ kullanımına başladık. Bu sayede akademilerdeki futbolcuların bilgilerine daha kolay ulaşılacak.” dedi. Ayrıca karbon salınımını azaltma çabalarını vurgulayarak, yeşil dönüşüm ve GES projelerine odaklandıklarını söyledi. Sürdürülebilirlik için herkesin sorumluluk alması gerektiğini belirtti. Büyükekşi, devletin Karaman’da tahsis ettiği arazide GES projesi için Kulüpler Birliği Vakfı’na bilgi verildiğini ancak ortak bir karar alınamadığını belirtti. Kulüplere tek tek başvurma seçeneği olduğunu ifade etti. “TFF, elektrik tüketimini temiz enerjiden sağlayacak. Güneş enerjisi santraliyle elektrik ihtiyacı karşılanacak, yılda 2 bin ton karbon salımı engellenecek, 1500 konutun bir yıllık elektrik tüketimine denk gelecek yeşil enerji üretilecek.

Büyükekşi, “Bu iş birliği ile sahalara yeşil enerji getirerek Türkiye’nin spor sektöründe de temiz enerji kullanımının yaygınlaşması ve sürdürülebilirliği desteklemek adına bir adım atmış olacağız. Bu proje ile çevre konusunda duyarlılığı artırmayı ve enerji maliyetlerinde de dikkate değer bir tasarruf oranına ulaşmayı hedefliyoruz. Güneş enerjisi santrali projemiz sadece çevre dostu bir enerji kaynağı sağlamakla kalmayacak. Enerji tüketimimizi etkili bir şekilde yöneterek karbon ayak izimizi azaltmamıza da yardımcı olacak. Tarımsal üretime uygun olmayan arazilere kurulacak güneş panelleriyle hem enerji üretecek hem de bu bölgeleri verimli bir şekilde kullanacağız. Devreye girecek santral ile TFF’nin elektrik tüketiminin tamamını temiz enerji ile karşılayacağız. Böylelikle çevre dostu bir federasyon olacağız. Tüm isteğimiz, bugün attığımız bu adımın Türk futbolunun sürdürülebilir geleceğine yön vermesi. Önümüzdeki dönemde kulüplerimizin de bu sorumluluğun bir parçası olarak, sıfır karbon yolculuğumuzda bizlere eşlik etmesi en büyük dileğimiz.