Tezmaksan, Robotlarla Üretim Başlıyor

Tezmaksan, Sivas’ta Endüstri 4.0 uyumlu yeni tesisiyle yüzde 80 otomasyon oranıyla endüstriyel robotlarla üretime başladı.

Hacı Mustafa Aydoğdu Üretim Merkezi‘nde, yılda 300 adet CubeBOX üretilecek ve 16 kişi istihdam edilecek. Tesiste, endüstriyel robotlar ve otonom mobil robotlar kullanılacak. Yeşil ve çevreci bir yaklaşımla tasarlanan tesis, Avrupa Yeşil Mutabakata uygun olarak Sivas için öncü olacak.

Tezmaksan Grup CEO’su Hakan Aydoğdu, açılış töreninden sonra yaptığı konuşmada, Türkiye’de talaşlı imalat sektöründe öncü olduklarını belirtti. Avrupa’da ikinci, dünyada beşinci olduklarını vurguladı. Fabrikalarına şu ana kadar 15 milyon euro yatırım yaptıklarını, üretim alanlarının genişlediğini ve yeni pazarlara açılmak için çalıştıklarını ifade etti. Savunma ve uzay sanayisine yöneleceklerini belirten Aydoğdu, Çinli ve Güney Koreli firmalarla iş birliği görüşmelerinin sürdüğünü ekledi. Aydoğdu, 38 ülkede bayiliklerinin bulunduğunu, buna dört ülke daha ilave edeceklerini belirtti. Amsterdam’da şirket kurduklarını, buradan bölgedeki bayi organizasyonunu yürüteceklerini söyledi ve Almanya’da servis hattı kuracaklarını söyledi. Aydoğdu, “Esas hedefimiz ise ABD pazarı. Şu an ABD bizden 10 ünite alıyor. Seneye bunu 200 üniteye çıkarmayı hedefliyoruz. ABD pazarı bizim için çok önemli, onun ardından Meksika var ama bu henüz plan aşamasında. 2030’da 100 milyon dolar ihracat planlıyoruz” diye konuştu.

Aydoğdu, çalışan sıkıntısını gidermek için Tezmaksan Akademiyi kurduklarını belirtti. Bu çabaların sonucunda nitelikli elemanlar yetiştirdiklerini ve artık çalışanlarının yurt dışından da talep gördüğünü ifade etti. İspanya ve Almanya’ya iki çalışanlarını transfer ettiklerini söyledi. Tezmaksan, Sivas Nuri Demirağ Organize Sanayi Bölgesi’nde temelini attığı fabrikasını, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tezmaksan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aydoğdu, Tezmaksan Grup CEO’su Hakan Aydoğdu ve diğer yetkililerin katılımıyla üretime açtı. Açılış töreninde konuşan Bakan Kacır, son 22 yılda yatırım teşvik sistemleriyle endüstriyel robot imalatı alanında 5,5 milyar lira değerinde 72 yatırımın gerçekleştirildiğini belirtti. Türkiye’de ilk defa Sivas’ta üretilecek olan 8 eksenli tornalama merkezinden yeni nesil CNC modellerine kadar geniş bir ürün yelpazesinin imal edileceği tesisin önemine değindi. Kacır, “Açılışını gerçekleştirdiğimiz Sivas fabrikası ile birlikte, 2030 yılına kadar en az 100 milyon dolarlık bir ihracat bekliyoruz” dedi.