Tesla, Türkiye Pazarındaki Yerini Aldı

Tesla, Türkiye pazarına giriş yapacağını açıklayarak bir lansman düzenledi. Elektrikli araç devi, Model Y aracıyla ilk kez Türkiye pazarına adım atacak. Ön siparişlerin 4 Nisan itibariyle alınacağı belirtilirken teslimatların ise mayıs ayında yapılacağı açıklandı.

Tesla’nın Türkiye’de düzenleyeceği lansman, uzun bir bekleyişin ardından 3 Nisan‘da gerçekleştirildi. Tesla Türkiye CEO’su Kemal Geçer, Türkiye’de satışa sunulacak modelleri ve diğer detayları etkinlikte açıkladı. Kemal Geçer, düzenlenen lansman etkinliğinde Tesla’nın Türkiye pazarına ilk olarak Model Y aracıyla giriş yapacağını ve aracın ön siparişlerinin 4 Nisan itibariyle alınacağını açıkladı.

Tesla Model Y, Türkiye pazarında üç farklı versiyonla satışa sunulacak. Araç, Tesla’nın Berlin’deki tesisinden gönderilecek. Standard Range versiyonu arkadan itişli ve 455 km menzile sahip olacak. Bu versiyonun fiyatı 1 milyon 548 bin 732 TL olarak açıklandı. Çift motorlu ve dört çeker aktarma organına sahip Model Long Range ise 1 milyon 619 bin 532 TL fiyat etiketiyle müşterilere sunulacak.

Model Y’nin en üst paketi olan Performance versiyonu, çift motorlu dört çeker aktarma organına sahip ve 514 km menzile sahip. Performance versiyonunun fiyatı ise 1 milyon 778 bin 821 TL olarak belirlendi.

Tesla Model Y araçları, fabrikada BTK onaylı SIM kartları sayesinde internete bağlanabilecek. Ayrıca mayıs ayına kadar tüm versiyonlarda standart olarak sunulacak olan otonom sürüş özelliği (FSD) için çalışmalar devam ediyor. Gelişmiş oto pilot istenmesi halinde ise 100 bin TL ek bir ödeme gerekecek.

Tesla’nın resmi internet sitesi üzerinden, 4 Nisan itibariyle Tesla Model Y aracı için ön siparişler başlayacak. Ön sipariş vermek isteyenlerin 10 bin TL’lik bir ön ödeme yapmaları gerekiyor. Araçların teslimatı ise mayıs ayından itibaren gerçekleştirilecek.

Tesla yetkilileri, Türkiye’deki ilk teslimatların İstanbul Akasya ve Kanyon AVM’lerinde gerçekleştirileceğini açıkladı. Ayrıca Tesla’nın Türkiye’deki ilk servis merkezi de İstanbul Merter’de hizmete girecek.

Yarından itibaren Türkiye’deki 30 hızlı şarj istasyonu, Tesla Model Y sahiplerine hizmet vermeye başlayacak. İstanbul, Edirne, Bolu ve Ankara’da yer alan istasyonlarda Tesla modelleri için 1 kWh şarj ücreti 6,9 ile 7,7 TL arasında olacak. Diğer marka elektrikli araçlar için ise şarj ücreti 8,6 TL olacak. Bu istasyonlar, Tesla Model Y sahiplerine seyahatlerinde rahat bir şarj deneyimi sunacak.

Tesla’nın Türkiye’ye Model 3, Model S ve Model X modellerini getirip getirmeyeceği, piyasa koşullarına ve vergi düzenlemelerine bağlı olarak değerlendiriliyor.