Teknoloji Ve İnovasyon Odaklı Sanayi Hamlesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bursa Teknoloji OSB’deki PMS Alüminyum Fabrikası’nda da incelemelerde bulundu.

Teknoloji ve İnovasyon Bursa’da Yükselecek: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bursa’da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.

Mehmet Fatih Kacır

Kacır, burada yaptığı konuşmada Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak önceliklerinin Bursa’nın rekabet gücünü ve yüksek teknoloji üretimindeki payını artırmak olduğunu ifade etti. Kacır, AR-GE ve inovasyon ekosistemini güçlendirmek için önemli adımlar atıldığını belirterek teknoloji ve inovasyona önem vermeye devam edeceklerini vurguladı.

Kacır, “Yerli ve milli otomobilimiz Togg’u Bursa’da üreterek ülkemize, milletimize kazandırdık. Her ne kadar halen Bursa’da, Gemlik’te üretildiğinin farkında olmayanlar, Togg araçlarının İtalya’da üretildiğini zannedenler olsa da hakikat o ki Togg Bursa’nındır, Gemlik’indir, Türk mühendisleri tarafından, Türk teknisyenleri tarafından, Türk emekçileri tarafından Bursa’da Gemlik’te üretilmektedir. Elektrikli otomobil olmasının yanında tamamen akıllı bir cihaz olarak tasarlanan Togg, aynı zamanda Türkiye’nin yeni nesil sanayi politikasının en somut örneği. Yüksek düzeyde AR-GE yatırımının sonucu Türk mühendisler tarafından tasarlanan üretilen milli otomobilimiz artık Türkiye’nin yollarında. İnşallah kısa süre içinde uluslararası pazarlarda da yerini alacak. İşte yerli ve milli gururumuzu üretmek ve geliştirmek için en uygun inovasyon ekosisteminin Bursa’da olduğunu değerlendirdik ve TOGG Teknoloji Kampüsünü Gemlik’e kazandırdık” ifadelerine yer verdi.

Endüstri Bölgeleri İhracatta Rekora Koştu

Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak son 20 yılda Bursa için 4 bin 642 yatırım teşvik belgesi düzenlediklerini belirterek, şunları ifade etti:

“Bu belgeler çerçevesinde 161 milyar lira değerinde sabit yatırım ve yaklaşık 104 bin kişilik istihdam fırsatı yarattık. Özel sektör firmalarının 163 AR-GE ve tasarım merkezini Bursa’da kurmalarına destek olduk. Bu merkezlerde 6 bin 500’den fazla nitelikli iş imkanı oluştururken, 4 milyar 254 milyon liralık vergi muafiyeti sağladık. İlimizde faaliyet gösteren Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde 209 yenilikçi firmada istihdam edilen 1111 AR-GE personelini desteklemeye devam edeceğiz.”

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) aracılığıyla Bursa’ya çeşitli alanlarda 506 projeye 871 milyon lira doğrudan destek sağladıklarını vurgulayan Kacır, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında destekledikleri 17 proje ile Bursa’da 10 milyar lira seviyesinde yatırımın yolunu açtıklarını belirtti.

Özel Sektör Destekleri

Kacır, KOBİ ve özel sektöre yapılan destekleri anlattığı konuşmasına şöyle devam etti:

“Ticaret ve Sanayi Odamız ile 6 milyon avro bütçeli Kompozit Malzeme ve Teknik Tekstil Prototip Üretim ve Uygulama Merkezi’ni hayata geçiriyoruz. Proje tamamlandığında KOBİ’lerimize kompozit malzeme ve teknik tekstil sektörlerinden prototipleme, tasarım ve modelleme yetkinliği kazandıracağız. Bursa’da kurulmasını sağladığımız 3 endüstri bölgesi sadece geç yıl 592 milyon dolar ihracat yaptı. Önümüzdeki dönemde bu katkının da çok daha yüksek seviyelere ulaşacağını öngörüyoruz. Bursa’mızda 2002’de 9 OSB yer alıyorken bugün OSB sayımızı 17’ye çıkardık. Bu yönüyle Bursa Türkiye’de birinci sırada. 233 bin 500 kişinin istihdam edildiği 17 OSB’de bugüne kadar 1 milyar liraya yakın bakanlık kredisi kullandırdık. Son 20 yılda Türk sanayinin lokomotifi Bursa’nın rekabet gücünü ve marka değerini arttıracak, burada saymakla bitiremeyeceğimiz pek çok önemli yatırım ve projeyi elhamdülillah hayata geçirdik.”

Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi (TEKNOSAB) ziyaretini gerçekleştiren Kacır, Togg’a parça üreten Beyçelik Gestamp Fabrikası’nda incelemelerde bulunarak işçilerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Kacır, TEKNOSAB’da bulunan PMS Alüminyum Fabrikası’nda da incelemelerde bulundu.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım