TarımGES ile Daha Az Su Kullanarak Daha Çok Verim

Refreshment from above, as sprinklers arc water over the geometric greenery of the fields.

Doç. Dr. Özden, TarımGES ile tarım alanlarında güneş panellerinin hem enerji hem de gıda üretimine verim sağladığını belirtti.

TarımGES, tarım alanında tarımsal faaliyeti etkilemeyecek şekilde yükseltilmiş güneş panelleri ile kurularak hem yenilenebilir enerji hem de gıda üretimi sağlar. Bu alandaki projelerden biri olan “Tarımda Yeşil Dönüşüm İçin Güneş Enerjisi” projesi, ODTÜ-GÜNAM, Erciyes Üniversitesi ve TAT Gıda ortaklığında başlatıldı.

ODTÜ-GÜNAM Modül Teknolojileri Birim Koordinatörü ve Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Talat Özden, TarımGES ile aynı arazide hem yenilenebilir enerji hem de tarımsal üretim yapılabildiğini belirtti. Özden, tarım alanlarının büyük ve şehir merkezlerine uzak olduğunu, bu alanların enerji ihtiyacını yerinde karşılamanın pratik bir çözüm sunduğunu söyledi.

Özden, planladıkları sistemin özelliklerine dair, “Kayısı ağacı ve domates gibi bitkiler için hareketli sistemler kurmayı düşünüyoruz. Özellikle kayısılar için daha az hareket eden ve ürün verimliliğini önceleyen yeni bir hareketli sistem kontrol algoritması geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi. Projenin, Avrupa Birliği (AB) Yeşil Mutabakatı’nın “Yeşil ve Sürdürülebilir Tarım: Tarladan Sofraya” başlığına önemli katkı sağlayacağını belirten Özden, bu strateji ile gıda üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanmasının ve çiftçilerin çevre dostu, verimliliği artıran çözümlerle desteklenmesinin hedeflendiğini söyledi.

Konya Ovası gibi kurak ve su stresi altında olan bölgelerde TarımGES’in avantaj sunduğunu belirten Özden, “Şartlandırılmış gölgelendirme ile tarım bu bölgelerde daha verimli hale gelebilir. Daha az su kaynağına ihtiyaç duyulacağı için su kaynaklarına kendini onarma zamanı kazandırabiliriz. Bu bölge için bazı projeler üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca, su stresi altındaki bölgelerde yağmur suyu hasadına imkan veren TarımGES tasarımları geliştirilebilir. Mustafakemalpaşa’daki arazide yağmur suyu toplama sistemleri kurulacak ve bu su tarımda kullanılacak. TarımGES, tarımsal verimliliği artırma konusunda büyük imkanlar sunuyor” dedi.