Suudi Arabistan’dan Karbon Yakalama Yarışması!

Suudi Arabistan, dairesel ekonomi hedefleri doğrultusunda karbon yakalama çabalarını ikiye katlıyor. MEP ile MoEnergy, Karbon Yakalama Mücadelesini duyurdu.

Bu yarışma, dünyanın dört bir yanından girişimleri, sürdürülebilir sistem dönüşümleriyle karbon emisyonlarını azaltmak için yenilikçi yaklaşımlar sunmaya davet ediyor. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman, ‘İklim değişikliği sorunu ve sürdürülebilirlik küresel bir sorundur. Bölgesel kapsamda veya daha küçük bir toprak parçası olarak ele alınamaz. Küresel olması gerekir,’ dedi.

Suudi Arabistan Ekonomi ve Planlama Bakanı Faisal Alibrahim: Krallık, adil, düzenli ve pragmatik bir enerji geçişine istekli ve dairesel karbon ekonomisi çerçevesinin ilerlemesi için çalışıyor. Bu meydan okuma aracılığıyla, inovasyonu ileriye taşımaya yardımcı olacak yeni çözümler görmeyi dört gözle bekliyoruz. Tüm yenilikçileri, düşünürleri ve şirketleri, şu anda belki de çok uzak bir ihtimal gibi görünebilecek ancak gelecekte uygulanabilir ve eyleme geçirilebilir olabilecek çözümler de dahil olmak üzere, alışılmışın dışında çözümler üretmeye teşvik ediyoruz.” dedi.

Meydan okumanın duyurusu, 10 Temmuz 2024’te Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Yüksek Düzeyli Siyasi Forumu’nda (HLPF) ‘SDG 13 ve Diğer SDG’lerle Bağlantıları – İklim Eylemi’ başlıklı bir oturumda gerçekleşti. Bu yaklaşım ve girişimcilik mücadelesi, sadece karbon emisyonlarını azaltmayı hedeflemekle kalmıyor, aynı zamanda CO2’yi kirletici yerine değerli bir kaynak olarak yeniden tanımlıyor.

Kazananlar lider yenilikçiler olarak kabul edilecek ve kurucular, CEO’lar, yönetici direktörler vb. için özel bir program olan UpLink İnovasyon Ekosistemine katılacaklar. Ayrıca 300.000 CHF’ye kadar nakit ödül kazanacaklar ve fikirlerini ölçeklendirmek için teknik, ticari ve operasyonel destek alacaklar.